Editorial

Hisenda apunta als pisos turístics

Cal aplaudir que les administracions actuïn per evitar que el fenomen sigui una jungla ingovernable

1
Es llegeix en minuts
jgblanco33196594 barcelona 16 03 2016 turistas con maletas en la ciudad fotog170322144231

jgblanco33196594 barcelona 16 03 2016 turistas con maletas en la ciudad fotog170322144231 / ALBERT BERTRAN

El 'boom' dels pisos turístics planteja desafiaments de tota mena, com bé saben a Barcelona, una ciutat en què el fenomen té efectes de profund calat en els teixits econòmic i social. Com qualsevol altra activitat econòmica, destinar l’immoble a ús turístic és perfectament lícit sempre que es faci dins de la normativa vigent, tant en termes de llicències com de complir les obligacions amb el fisc. El problema radica quan la realitat va més ràpid que la legislació o quan, directament, sorgeix la picaresca.

Notícies relacionades

És el cas d’aquells arrendataris que lloguen un pis per usar-lo com a vivenda i després el subarrenden com a apartament turístic sense comunicar-ho al propietari.  Aquesta acció és gairebé sempre il·legal, ja que els contractes de lloguer solen incloure una clàusula que exigeix una autorització expressa per subarrendar l’immoble. Ara, segons adverteixen els assessors fiscals, Hisenda ha posat en el seu punt de mira aquests subarrendaments de pisos turístics. Però qui resulta perjudicat de l’acció del fisc és el propietari, i no el subarrendador, encara que el primer no tingui coneixement que el seu pis s’explota com a vivenda turística. En cas que Hisenda descobreixi un cas així, el propietari pot perdre la reducció del 60% en els rendiments del capital immobiliari en la declaració de la renda que li corresponen pel lloguer d’una vivenda sempre que sigui com a residència estable de l’arrendatari. El motiu és que, a ulls del fisc, el pis no compleix la funció de ser vivenda habitual.

Hisenda permet al propietari presentar al·legacions que demostrin que desconeixia l’activitat econòmica del seu inquilí, cosa que atenua en part una potencial situació d’indefensió, ja que en moltes ocasions el propietari de l’immoble no té manera de saber que el seu pis està sent subarrendat. S’ha d’aplaudir que Hisenda persegueixi les situacions irregulars, sempre que no perjudiqui les persones que no cometen cap il·legalitat. Les administracions han de vetllar perquè aquest pròsper i nou mercat no es converteixi en una jungla ingovernable. En aquest sentit, el recent acord de l’Ajuntament de Barcelona amb Airbnb pel qual la plataforma retirarà els anuncis de pisos il·legals que denunciï el consistori és un pas que es fa en el bon camí.