LA REBAIXA DE L'IRPF

Pomes podrides

Quan va aparèixer el terme mileurista, el neologisme al·ludia a una raresa i ara s'ha convertit en la norma, o fins i tot en un privilegi

1
Es llegeix en minuts
Pomes podrides

ARXIU

Fa un parell de nits, vaig somiar que em portaven a una casa desballestada juntament amb una altra gent, cares desconegudes que en el somni eren amics. Havíem de netejar el casalot de teranyines, porqueria i sobretot aliments en descomposició amagats per tot arreu, als calaixos de la cuina, el frigorífic, el rebost i fins i tot al plat de la dutxa. Encara que no es percebia cap pudor, el viatge oníric havia desenvolupat en la petita brigada un agudíssim sentit del tacte, i el pitjor no era recollir les pomes podrides, ni de bon tros el chapapote de ceba. El més terrible era el peix. 

    

¿A què va venir el malson? ¿Potser vaig sopar meló? Potser em vaig ficar al llit pensant en el rebut de la llum enmig d’aquesta xafogor tropical o que l’última lectura abans de dormir fos la rebaixa de l’IRPF, la notícia que els mileuristes quedaran exempts de fer la renda. Em vaig quedar clapada a l’arribar al tema del sostre de despesa.

    

La realitat va sempre diverses gambades per davant del llenguatge. Quan va aparèixer el terme mileurista, ara fa més d’una dècada, el neologisme al·ludia a una raresa i ara, no obstant, ja s’ha convertit en la norma, o fins i tot en un privilegi. Que els ho preguntin si no als xavals del Bicing. O als repartidors de Deliveroo, que amb sort guanyen a final de mes 650 euros, es paguen la quota d’autònoms i a sobre posen la moto. 

I mentrestant, el Govern central presumeix de les últimes xifres d’ocupació, sense rubor, després d’haver dissenyat una reforma laboral amb l’únic propòsit d’abaratir sous. L’hostaleria és un dels sectors que genera més llocs de treball i on significativament el salari mitjà és de 13.977 euros, gairebé el 40% més baix que la mitjana.

Notícies relacionades

    

Qui sap, potser el malson va ser un somni premonitori, el  presagi d’un país sencer treballant a la rereguarda d’un bar, en una cuina bruta a les ordres de Chicote. ¡Ah, Espanya, país de cambrers! Patates braves, salmorejo, truita, la ració de russa, puntillitas i tres canyes, marxant.  

Temes:

Impostos IRPF