Un reforç mutu

El president dels EUA aconsegueix amb l'entrevista amb Putin consolidar-se com a estadista

1
Es llegeix en minuts
 

  / REUTERS

La trobada entre Donald Trump i Vladímir Putin va començar amb els dos presidents asseguts i amb les cames obertes durant la roda de premsa. Amb aquesta entrevista van aconseguir monopolitzar la cimera del G-20.  Mentrestant, la resta de líders de la cimera parlaven sobre canvi climàtic i, desenes de milers de persones es manifestaven pels carrers d’Hamburg i la guerra a Síria continuava. Amb aquesta reunió Putin es presenta com el principal interlocutor de Trump i redueix així la seva imatge de líder aïllat. El president nord-americà per la seva banda es consolida com a estadista. En la reunió posterior, a més dels dos presidents, només hi havia dos intèrprets i dos assessors: el secretari d’Estat nord-americà, Rex Tillerson, i el ministre d’Exteriors de Rússia, Sergei Lavrov. De cara enfora, els dos líders en surten reforçats en la mateixa mesura. De portes endins falta veure si la veterania en el poder de Putin a més del seu imbatible ministre d’Exteriors van poder superar l’empenta de Trump.

Segons Tillerson, la reunió va començar amb Trump expressant de forma immediata, no la seva preocupació, sinó la «preocupació del poble americà» per la presumpta interferència de Rússia en les eleccions nord-americanes. Putin ho va negar tot. Malgrat que el líder rus va insistir que no n’hi ha proves i que fins fa tan sols un dia Trump també ho rebutjava, els dos dirigents van acordar crear un grup de treball per evitar ciberatacs i interferències en les eleccions futures. ¿Què passa amb el passat?, exclamen als Estats Units.

Tot i així, encara és més inquietant que Tillerson vagi afirmar que Assad es retirarà i que hi haurà transició a Síria. Un indici que això pugui passar és que els dos presidents també van pactar un alto al foc al sud-oest de Síria i que aquest és un acord que esperen, manifesta el secretari d’Estat americà, replicar en el futur. 

EL MÍSSIL COREÀ

Notícies relacionades

De la trobada també en va transcendir que Trump li va demanar a Putin que s’impliqui més a pressionar Corea del Nord perquè freni la seva descontrolada carrera nuclear ara que Kim Jong-un presumeix que ells tenen un míssil capaç d’arribar a Alaska.

¿De què més es va parlar en la reunió? De medi ambient segur que no. Tan sols unes quantes hores abans Donald Trump exclamava: Europa, si necessites gas truca’m