EL TURISME A BCN

Usuaris mòbils

No hi ha culpables sinó la necessitat de repensar el model turístic per poder actuar amb precisió i evitar víctimes

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp39080930 bus turistic170629195107

zentauroepp39080930 bus turistic170629195107 / JULIO CARBO

Com que ja hem cremat la paraula turista ara és millor dir-nos, tots, usuaris mòbils, o visitants temporals, o humans en trànsit, o éssers itinerants... Però com que l’impacte dels usuaris mòbils genera problemes amb altres usuaris mòbils, locals o forans, s’ha de reflexionar al respecte. I el FAD (Foment de les Arts i del Disseny) ho ha volgut fer sense apriorisme, amb informació i opinió. Per aquet motiu ha dedicat el seu FadFest anual al tema del turisme i la seva repercussió a Barcelona.

Dels 32 milions de visitants a l’any, la majoria de menys de 34 anys, el 59% fa servir el metro. Som la quarta destinació europeua i la primera en creuers. La contaminació al port és 14 vegades més elevada que a la Meridiana. Els últims 15 anys el preu de la vivenda ha augmentat el 62% i el del lloguer, el 83% a Ciutat Vella. L’ingrés per lloguer a través de la plataforma Airbnb pot arribar a ser 5,5 vegades el lloguer tradicional. La presència de vivendes turístiques arriba a augmentar fins a un 50% el preu de lloguer en algun barri. Un total de 286 usuaris d’Airbnb té més de 10 vivendes anunciades. El 40% de les vivendes turístiques són il·legals i el 70% es concentren a Ciutat Vella. El salari mitjà turístic és la meitat del salari mínim i un 86% és temporal.

Notícies relacionades

No hi ha culpables sinó la necessitat de repensar el tema, per poder actuar amb precisió i evitar víctimes. L’arquitecte Alessandro Scarnato diu provocativament que ens hauríem de convertir en una ciutat turística de veritat, però que només estem turistitzats, ens han atropellat les circumstàncies. Mentre que Claret Serrahima proposa acotar la zona de Ciutat Vella com un parc temàtic i salvar com a mínim la resta de ciutat.

En un bus turístic customitzat per a l’ocasió es va muntar una exposició i un circuit de visites amb guies i discursos diferents. Ramon Faura, comissari d’aquesta reflexió mòbil, ens ha demostrat que toca molt bé, la música des de Le Petit Ramon i la lletra com a arquitecte i professor cívic. Ara podrem ser millors ciutadans i turistes, ¿o és el mateix?

Temes:

Airbnb Turisme