Iniciativa feminista

¡Tia bona!

Massa sovint, les queixes per l'assetjament al carrer provoquen condescendència, burla o, simplement, incomprensió

1
Es llegeix en minuts

Aquestes noies tenen un compte d’Instagram per visibilitzar els “catcallers” de Barcelona. @cat_callers_r_trash t’ensenya a lluitar contra l’assetjament als carrers / VÍDEOLAB

Retencions a la sortida de Barcelona. De sobte, el tipus del cotxe del davant treu el cap per la finestra, sacseja els braços enèrgicament i crida com un energumen. ¿L’ha afectat la calor? ¿Un atac de nervis per l’embús? Però, ¿per què mira i dirigeix el seu bramul cap a l’esquerra? Un moment, escoltem què crida. «¡Tia bona!», «¡Massissa!», «Et faria…» etcètera. I en la llunyania de la vorera, amb cinc carrils i un passeig entremig, una dona en minifaldilla camina aliena a l’atac de fogots del conductor.

Notícies relacionades

L’anècdota és ridícula, fins i tot provoca algun riure per l’estultícia de qui s’esgargamella cridant quan és impossible que el missatge arribi al seu destinatari. Però imaginar aquesta mateixa situació amb la jove a dos metres de distància ja no fa tanta gràcia. La iniciativa de dues dones de denunciar els assetjadors de carrer de Barcelona fotografiant-los i penjant les imatges a Instagram és arriscada. Pot vulnerar el dret a la imatge i a l’honor del fotografiat. Però és una manera efectista de donar visibilitat a un problema que encara molts qüestionen que existeixi.

Massa sovint, les queixes per l’assetjament a la via pública provoquen condescendència, burla o, simplement, incomprensió. Però no hi ha res d’irrisori en el fet que un desconegut desperti la teva inseguretat. No és agradable saber-se vulnerable. Quan no tots els ciutadans poden sentir-se còmodes i amos del carrer, és que el problema és real.