Editorial

La pederàstia a l'Església catòlica

El cas del número tres del Vaticà recorda que no valen les disculpes piadoses, sinó que s'han d'assumir responsabilitats

2
Es llegeix en minuts

El cardenal ha negat rotundament els delictes de què se l’acusa. / ATLAS VÍDEO

El cardenal George Pell, prefecte de la Secretaria d’Estat per a Afers Econòmics i membre de la reduïda C9, la comissió creada pel papa Francesc per a la reforma de l’Església catòlica, és l’autoritat eclesial de més rang –el número tres de la Santa Seu– imputada per delictes de pederàstia. L’acusació ha caigut com una galleda d’aigua freda al Vaticà, just el dia de Sant Pere, poc abans que el Pontífex ungís els nous arquebisbes en una cerimònia en què Pell ja no va participar, després d’haver sol·licitat una «excedència» per anar al judici que tindrà lloc a Austràlia el 18 de juliol.

Notícies relacionades

Pell, el conservador ministre de finances que comptava amb la màxima confiança del papa Bergoglio, és conegut en els ambients romans com «el cangur», tant per la seva procedència com per l’habilitat per esquivar obstacles. Ja al seu dia va haver d’afrontar altres acusacions menors d’abusos i va ser testimoni de la Royal Comission australiana que va investigar els reiterats delictes sexuals comesos per membres de l’Església. Davant les atroces conclusions de la comissió governamental, Pell va admetre «enormes errors» i va afirmar que «no es pot defensar el que és  indefensable». La seva polèmica trajectòria no va impedir que el Papa confiés en ell. Com a mínim fins ahir. A diferència del que va passar amb el cardenal Law, de Boston, amagat al Vaticà, Pell s’enfrontarà ara als tribunals, «en el ple respecte a les lleis civils», segons el comunicat de la Santa Seu. Tota una novetat en l’òrbita eclesiàstica.

La política de l’Església en relació amb els abusos sexuals ha oscil·lat de l’obscurantisme i el proteccionisme de Joan Pau II a l’aparent ferma decisió de Francesc, que va instaurar una comissió pontifícia per a la protecció de menors, que va iniciar el 2014 el primer procés penal per pederàstia contra l’arquebisbe Wesolowski i que es va reunir amb víctimes per demanar un emfàtic perdó simbòlic. Però, com ja va dir al seu dia Benet XVI, la pederàstia és «el cràter d’un volcà d’on va sortir de seguida un núvol d’immundícia que tot ho va embrutar». El cas dels Maristes, revelat per la premiada investigació d’EL PERIÓDICO, ens indica que el camí és conèixer la veritat i actuar. No només amb disculpes piadoses sinó amb l’assumpció de responsabilitats per acabar amb «l’atroç pecat», curar les ferides, pagar les culpes i evitar que torni a succeir.