Ectoplasmes

1
Es llegeix en minuts
club5

club5

Acostumo a ser crític amb les decisions que se solen prendre des de les diverses administracions públiques en relació amb els llibres i la lectura. Però deu ser perquè les vacances estan al caure i aquesta és l'última columna abans de disfrutar-les, que avui em sento optimista pel que va passar fa uns dies a Santiago de Compostel·la. Allà es va celebrar la desena Trobada de clubs de lectura de Galícia organitzada per la Conselleria d'Educació de la Xunta.

Perquè m'entenguin i de manera resumida els explico que hi ha 243 centres públics que matriculen alumnat d'ESO, batxillerat, formació professional, ensenyances d'adults o ensenyances de règim especial, que tenen un club de lectura vinculat sempre a la biblioteca escolar. De fet és habitual que la majoria d'aquests centres comptin amb més d'un grup de lectura. I com que ens agraden les xifres, anotin que es mouen uns 11.000 lectors al voltant d'aquesta iniciativa, entre alumnes, professors, famílies i personal no docent.

Els clubs de lectura escolars de Galícia són un model a imitar

Notícies relacionades

Però ¿saben el que és més sorprenent de tot? Que aquests grups es reuneixen en els esbarjos o en la jornada extraescolar. Vaja, que el nen no s'hi apunta per saltar-se les classes de matemàtiques. Doncs bé, cada any aquest professorat participa en un congrés per reflexionar sobre tot el que té a veure amb adolescents i llibres, però en aquesta ocasió van celebrar el desè aniversari convidant gairebé mil joves lectors pertanyents a aquests clubs de lectura perquè compartissin les seves experiències. I allà van anar, al Palau de Congressos de Santiago, dissabte passat 17 de juny, arribats en autocar des de tot Galícia.

I sí, eren adolescents que tenen mòbil, que també llegeixen manga, que juguen a la Play i són els amos de les xarxes socials. Fan tot això i a més llegeixen, i van ser capaços d'ajuntar-se en cap de setmana per compartir aquesta passió. Eren molts, però podrien ser molts més. Només fa falta que siguem capaços de copiar el que altres fan bé, que ens deixem de queixes, de crear estereotips juvenils, i anem a una en això de la lectura, o si no, en un futur que ja és gairebé present, més que lectors tindrem ectoplasmes.