Còlera al Iemen

Una guerra que lucra Occident fa que cada 10 minuts mori un nen en aquell país per fam o còlera

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp39013359 arh16  sana a  yemen   22 06 2017   los yemenitas infectados170625170324

zentauroepp39013359 arh16 sana a yemen 22 06 2017 los yemenitas infectados170625170324 / YAHYA ARHAB

El problema dels conflictes oblidats és que el silenci que els envolta sempre és criminal. A l’ombra de Síria, el Iemen potser és el millor exemple d’una guerra que ja fa dos anys que dura sense que ens arribi el patiment dels seus habitants. Perduts en una cantonada de la península aràbiga, davant de les costes de Somàlia, només l’alarma d’una epidèmia de còlera torna a situar el país al mapa, i el patiment de la seva població, a l’agenda global. 

A l’hora en què totes les veus emergeixen per instar a pal·liar les conseqüències d’una epidèmia mortal que se’n pot emportar més gent fins i tot que les bombes, s’hauria de recordar que aquesta epidèmia ni és casual ni és un mal apocalíptic, fruit de la ira dels déus. El còlera al Iemen és una catàstrofe humana conseqüència d’una guerra que passa davant el silenci de gairebé tothom perquè molts en puguin seguir obtenint beneficis.

¿Què sabem del Iemen? Que els rebels, recolzats per l’Iran, han enderrocat un Govern recolzat per l’Aràbia Saudita. Els uns i els altres porten a terme atacs contra la població civil, envestint indiscriminadament mercats, escoles i hospitals.

Mentre els rebels controlen una gran part del país, inclosa la capital, els bombardejos sistemàtics de l’aviació saudita han destrossat més de 60 hospitals, fet que ha deixat un sistema de salut incapaç d’atendre una població assetjada i malnodrida, en què el còlera i la fam amenacen d’acarnissar-se encara més que la violència.

L’argument de l’Aràbia Saudita de continuar la guerra per fer seure els rebels a la taula de negociació és insostenible. Si el conflicte ja ha causat més de 10.000 morts, ara el còlera i la fam s’emporten la vida d’un nen cada deu minuts. ¿Què es pot fer? Parar aquesta catàstrofe humanitària no resultarà fàcil. L’Aràbia Saudita ha promès una ajuda de 60 milions per pal·liar els efectes del còlera. ¿No seria millor que paressin els seus atacs?

Notícies relacionades

Mentre el Iemen pateix la falta d’aigua i aliments, els bombardejos sistemàtics no cessen ni la conseqüència pitjor de la crisi sanitària i segueixen destruint ports per on hauria d’entrar l’ajuda. Una catàstrofe humana alimentada per l’immens i lucratiu negoci de les armes. No fa falta preguntar-nos qui hi ha al darrere: només s’ha de recordar que el primer viatge del president Donald Trump a l’estranger, fa només un mes, va ser precisament a l’Aràbia Saudita. No va ser per establir ponts en una zona del món especialment calenta, ni relacions amb una comunitat islàmica a la qual detesta al seu país. Seguint el rastre dels britànics de Theresa May, que ja havien venut un arsenal als prínceps saudites, hi va anar a endossar-los 100.000 milions de dòlars en material militar 'made in USA', entre el qual hi ha avions com els que ara bombardegen indiscriminadament el Iemen. 

Trump va sortir de l’Aràbia dient que aquest contracte significava milers de llocs de treball per als americans. Desgraciadament, no tants com les vides que a costa seva ja s’estan emportant en silenci la guerra i el còlera al Iemen.