Cosa d'homes

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp38940371 gra085 las rozas  madrid   18 06 2017   la jugadora del atl 170624202927

zentauroepp38940371 gra085 las rozas madrid 18 06 2017 la jugadora del atl 170624202927 / Victor Lerena

Aquest any l’Atlètic ha guanyat la Lliga i el Barça la Copa. El Sevilla FC ha ascendit a la màxima categoria, on València, Athletic, Llevant, Espanyol, Reial Societat o Rayo Vallecano són clubs que fa anys que celebren els gols dels seus futbolistes, fitxant estrelles, exportant-ne altres i fins i tot en alguna ocasió omplint estadis, com fa uns anys l’Athletic al vell San Mamés.

El 19 de juliol vinent la selecció espanyola que dirigeix Jorge Vilda debutarà a l’Eurocopa d’Holanda contra Portugal. Més enllà de polèmiques absències com la de Vero Boquete, les jugadores del FC Barcelona copen una llista que es nodreix igualment de jugadores de l’Atlètic. Aquests dos clubs han dominat la competició nacional aquest any. Les seccions de futbol femení de blaugranes i atlètiques es van crear oficialment la temporada 2001-02. L’estiu del 2015 la selecció femenina que encara dirigia Ignacio Quereda va disputar per primera vegada un Mundial. Malgrat que la inexperiència les va deixar fora de competició abans d’hora, la presència de les espanyoles al Canadà va atraure patrocinadors i públic, il·lusionat amb el bon futbol de la selecció. Des d’aquesta temporada, Iberdrola aposta fort per la lliga femenina, coincidint també amb la retransmissió per televisió de tres partits de cada jornada, dos dels quals en obert.

UNA "UNIVERSALITAT" DISCUTIBLE

En aquest context d’expansió del futbol femení sobta i fins i tot sorprèn l’absència d’una de les dues grans marques que dominen el futbol masculí espanyol, europeu i mundial. ¿On és el Reial Madrid? Habitualment el seu president, Florentino Pérez, va referència a la «universalitat», als «valors» del club de Concha Espina. El Reial Madrid no té secció femenina ni en futbol ni en bàsquet. En ple segle XXI i mentre les esportistes espanyoles s’obren camí medalla a medalla, campionat a campionat, èxit rere èxit, costa de creure en una «universalitat» on només tenen cabuda els homes. La qüestió va arribar aquest any al parlament quan IU va plantejar una pregunta sobre aquest tema a l’executiu.

Notícies relacionades

Aquests dies comença el seu cinquè mandat al capdavant del club blanc Florentino Pérez, que en una de les seves compareixences als mitjans de comunicació aquesta setmana, va anunciar la seva intenció de crear, per fi, un equip femení. Sorpresa. Però no, no per fitxar les millors i competir al màxim nivell, ajudant a impulsar la lliga femenina. Després de la repercussió de l’anunci, la realitat és que el Reial Madrid només pensa en un equip de nenes, i no en un equip professional com tenen gairebé la totalitat de clubs de Primera. «No fitxarem una alemanya o una altra de no sé on, invertirem en formació», va dir Pérez a Onda Cero. 

Només va ser una il·lusió. Heurem d’esperar que les nenes creixin. I que l’anacronisme que comporta, avui dia, ignorar les dones en esports com el futbol i el bàsquet caigui pel seu propi pes. Les noies madrilenyes volen jugar de blanc.