Anàlisi

Discutible presó provisional

Pot donar morbo veure a rics i famosos a la presó. Però és una passió insana que casa malament fins a amb un fràgil sentit de la justícia

2
Es llegeix en minuts
marcosl26715569 former president of football club barcelona sandro160122212222

marcosl26715569 former president of football club barcelona sandro160122212222 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

La presó provisional no és ni pot ser, en un Estat de dret, una pena anticipada. I encara menys un instrument coactiu. Com a mesura cautelar, serveix temporalment i limitadament a uns fins legítims davant delictes greus i menys greus. Aquests fins són evitar que l’imputat no fugi, que no continuï delinquint i que no destrueixi proves. En delictes complexos de caràcter econòmic, com els que ara poblen les pàgines i les pantalles dels mitjans, la detenció i la presó subsegüent han de ser, en general, el colofó de l’enquesta.

Sandro Rosell porta privat provisòriamente de llibertat més d’un mes. El jutge va motivar la seva decisió en la gravetat dels delictes que li imputa, és a dir, organització criminal (fins a vuit anys de presó) i blanqueig de diners, amb pena de fins a nou anys. Deixant a banda la desmesura de les penes (una ganivetada que produeixi una cicatriu visible, però no deformant, s’enduràrà com a màxim cinc anys), fem un cop d’ull als delictes esmentats per l’instructor. El delicte d’organització criminal no requereix la comissió de cap delicte, sinó que només cal que diversos subjectes, amb més o menys estructura, es preparin per cometre diversos delictes. O sigui, que no passa de ser un intent d’acció criminal. L’organització ha d’estar destinada a la comissió de diversos delictes. Requereix pluralitat de subjectes i de delictes encara no comesos. Aquí, l’acte de presó només en cita un: blanqueig. No se n’imputa cap altre ni perpetrat ni intentat. En la meva opinió, l’organització criminal decauria. Pel que fa al blanqueig, es discutirà en el procés si ho és fer transferències a comptes corrents propis a Espanya d’imports d’operacions no declarades il·lícites en altres jurisdiccions. Reparin que no hi ha delicte fiscal.

Comparació amb Rato

Si els fets realment fossin tan greus, no sembla oportú acordar presó comunicada. Aquesta comunicació es permet no ja només amb el seu advocat (comunicacions inviolables), sinó amb familiars i persones més pròximes. Així, alguns dels perills previstos per la norma (reiteració d’infraccions i destrucció de proves), com l’experiència demostra, cal cometre’ls des de la presó; i per descomptat, si la privació de llibertat és ordinària i no restringida.

No convé passar per alt que Rodrigo Rato, per exemple, condemnat per les targetes black a quatre anys i sis mesos i amb tres causes pendents, algunes ja llestes per a judici oral, disfruta de llibertat sense cap mena de restricció. Comparació que crida l’atenció.

Notícies relacionades

Un últim detall no menor. Gràcies a les reformes dels governs conservadors, l’anomenada jurisdicció universal (la que pretén no deixar impunes els delictes contra els drets humans provinents dels seus més terribles depredadors) està reduïda pràcticament a no res. Resulta ara que, almenys pel que fa al futbol, s’ha instal·lat una justícia universal, cosa que no és més que un altre retrocés.

Pot donar morbo veure rics i famosos a la presó. Però és una passió insana que casa malament fins i tot amb un fràgil sentit de la justícia.