en clau europea

La UE, ostatge del caos polític britànic

Europa tem que l'aliança de May amb els extremistes del DUP afecti el procés de pau d'Irlanda del Nord

Un sector dels conservadors maniobra per suavitzar el 'brexit' mentre la 'premier' segueix amb el seu pla extrem

3
Es llegeix en minuts
lpedragosa38875999 macron  may170613221044

lpedragosa38875999 macron may170613221044 / PHILIPPE WOJAZER

Un any després del referèndum en què els britànics van votar abandonar la Unió Europea (UE), els restants Vint-i-set estats membres continuen sent ostatges del caos polític britànic i de les querelles internes del Partit Conservador. La Gran Bretanya, tot i estar en fase de sortida, fins i tot es permet bloquejar decisions dels Vint-i-set sobre la futura estructura de defensa europea o el marc pressupostari.

L’inici de les negociacions del 'brexit' es va endarrerir per la demora de nou mesos de la 'premier' britànica, Theresa May, a oficialitzar la decisió d’abandonar la UE i després per la seva decisió de convocar eleccions anticipades. Però la fallida aposta electoral de May ha debilitat la seva autoritat en el partit i al país, ja que ha perdut la majoria absoluta de què disposava i no és clar fins quan continuarà liderant els conservadors. Així, un sondeig de YouGov després de les eleccions mostra que el 63% dels britànics tenen una opinió desfavorable de May, en comparació del 29% que és favorable.

UN "CADÀVER QUE CAMINA"

May és «un cadàver que camina», ha sentenciat George Osborne, exministre de Finances conservador. Nicky Morgan, exsecretària d’Estat d’Educació, ha subratllat que May no podrà tornar a liderar el partit en el cas d’unes altres eleccions anticipades i el 'Sunday Times' ha revelat que fins i tot diversos ministres havien plantejat destituir-la.

De moment, May intenta consolidar la seva posició com a 'premier' i líder dels 'tories' negociant una aliança amb l’ultraconservador Partit Democràtic de l’Ulster (DUP) que li permeti sumar una majoria parlamentària suficient per al seu Govern, malgrat els vincles dels extremistes protestants amb grups terroristes.

A la UE, May també genera una desconfiança creixent. Les repetides amenaces que va llançar durant la campanya electoral sobre abandonar la UE sense acord si no obtenia el que demanava i el qüestionament que la Gran Bretanya hagi de pagar una «factura elevada» per sortir de la UE han irritat els líders europeus. La factura del brexit podria ascendir a 100.000 milions d’euros, segons l’última estimació del 'Financial Times'.

«Ningú no té ni idea del que May vol i ningú confia en ella», ha explicat el fins ara secretari d’Estat txec per a Afers Europeus, Tomas Prouza. El responsable de les negociacions del brexit per la UE, Michel Barnier, ha insistit aquesta setmana que «cal que el Govern britànic confirmi i precisi les seves posicions». Els únics documents que Londres ha presentat indiquen que «vol sortir de la UE, del mercat únic i de la unió duanera», ha dit Barnier.

LA PAU A IRLANDA DEL NORD

La negociació de May amb els extremistes del DUP ha incrementat encara més la desconfiança dels líders europeus, perquè temen que aquesta aliança pugui soscavar l’acord de pau d’Irlanda del Nord de 1998, la preservació del qual és un dels punts essencials de les exigències de la UE en la negociació del 'brexit'. L’ex primer ministre conservador John Major i la primera ministra d’Escòcia, Nicole Sturgeon, també han expressat que els fa por que aquesta aliança posi en perill el procés de pau de l’Ulster.Les negociacions del brexit començaran avui dilluns, abans que el nou Parlament britànic pugui definir la seva posició i que May constitueixi el seu Govern nou i presenti el seu programa. Malgrat la debacle electoral, l’equip de May assegura que el seu pla per a un «brexit dur» segueix sense canvis i que el secretari d’Estat David Davis reiterarà a Brussel·les la determinació de la Gran Bretanya de realitzar una clara ruptura amb la UE per restablir la sobirania nacional, encara que desitja mantenir estrets vincles amb els Vint-i-set.

Notícies relacionades

Malgrat això, un sector del Partit Conservador britànic, encapçalat pel ministre de Finances, Philip Hammond, ja ha començat a maniobrar per intentar suavitzar el 'brexit' i mantenir al país dintre de la unió duanera europea. La líder 'tory' d’Escòcia, Ruth Davidson, també defensa un «brexit obert». Així mateix, els nacionalistes escocesos i els laboristes reclamen a May que abandoni la seva estratègia de «brexit extrem».

El problema del «brexit suau», amb la Gran Bretanya mantenint-se dins de la unió duanera, és que això implica acceptar la jurisdicció del Tribunal de Justícia de la UE, continuar pagant anualment sumes substancials al pressupost europeu i la impossibilitat per a Londres de firmar acords comercials bilaterals independents, cosa que xoca frontalment amb els objectius proclamats del brexit, com recorda el professor Matthias Matthijs, de la Johns Hopkins University.