IDEES

Relats de l'horror

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp38039872 north korean leader kim jong un  right  arrives for the offi170413165530

zentauroepp38039872 north korean leader kim jong un right arrives for the offi170413165530 / Wong Maye-E

Sota el pseudònim de Bandi (en català, 'cuca de llum') s’hi oculta un escriptor de Corea del Nord que no ha aconseguit exiliar-se i segueix residint al país més demencial de l’univers al costat de la seva dona i els seus tres fills. Poca cosa se sap d’ell, a part que va néixer el 1950 i es guanya la vida publicant al seu espantós país el que el règim li permet, que no deu tenir res a veure amb els relats reunits a  'L'acusació', que acaba de publicar entre nosaltres Periscopi Libros del Asteroide. Ja sabíem, gràcies a alguns assajos sobre això, que Corea del Nord era la delegació de l’infern a la terra, però ens faltava un punt de vista des de la ficció tan desolador com el que ofereix Bandi.

Els contes  de 'L'acusació' reflecteixen sense embuts la realitat quotidiana a Corea del Nord

Els contes de 'L’acusació' reflecteixen sense embuts la realitat quotidiana a Corea del Nord, que el seu autor veu com un teatret on tothom interpreta un paper i ningú diu què pensa per temor a ser denunciat per un veí, un amic o el seu mateix cònjuge. Un país d’actors aficionats, en suma, de la interpretació dels quals depèn el seu destí: els qui no resultin creïbles per al règim acaben molt malament, tant ells com els seus descendents.

Notícies relacionades

Bandi va aconseguir fer sortir del país els seus relats gràcies a uns amics que sí que van aconseguir fugar-se. Si Kim Jong Un descobreix qui s’oculta sota el pseudònim, el pobre Bandi les passarà de tots colors: fart de vessar lloes a Kim Il-sung, l’home escriu aquests contes, per així dir, sense pèls a la llengua, sabent que no tenen cap possibilitat de ser llegits pels seus compatriotes i fent gala d’una absoluta sinceritat.

La lectura d’aquests textos causa indignació i, sobretot, una tristesa enorme. Corea del Nord és una ofensa a la vida humana contra la qual s’hauria de fer alguna cosa i deixar de mirar cap a un altre costat mentre el 'Paquirrín de Pyongyang' llança míssils que no impacten enlloc. Si un país mereix ser esborrat de la faç de la terra, és aquest. Confiem que a Kim Jong Un se li escapi la mà amb el pròxim míssil i que el milhomes que ocupa la Casa Blanca premi el botó nuclear.