Trump, entre el núvol i la tempesta

2
Es llegeix en minuts
cmontanyes36074292 fbi director james comey testifies before a house homeland s161028225646

cmontanyes36074292 fbi director james comey testifies before a house homeland s161028225646 / JONATHAN ERNST

¿Han vist 'House of Cards'? La sèrie que durant diverses temporades va mostrar com funcionen les tripes del poder als passadissos interns que van de la Casa Blanca al Capitoli és premonitòria d'un altre castell de cartes, el que pot acabar amb la presidència més controvertida de la història dels EUA. Si encara no l'han vist, no fa falta, la declaració de James Comey, director de l'FBI acomiadat pel president Donald Trump, és el primer capítol d'un serial de proporcions molt grans i aquest sí que està basat tot en fets que han succeït.

La ingerència de Rússia en els assumptes de la primera potència mundial no és un assumpte menor, però no és això el que es jutja, almenys per ara. El que està en qüestió és si Donald Trump va intentar influir perquè l'FBI, a través del seu director, ara acomiadat -potser també ressentit-, no seguís investigant la possible connexió. El testimoni escrit enviat al senat de les nou converses que James Comey va mantenir amb el president no deixa lloc a cap dubte. Comencem a conèixer Trump quan se sent incòmode i les revelacions que un dels seus peons, el conseller de Seguretat Nacional Michael Flynn, figurava entre els papers com la principal baula de la trama russa, el van portar a saltar-se el principi d'independència en les investigacions de l'FBI. Davant l'evidència dels contactes, com en un tauler d'escacs, el president va deixar caure el seu peó conseller per evitar un mal més gran, però no va calcular els efectes d'intentar matar la investigació.

Notícies relacionades

La qüestió per a molts és saber si el testimoni de James Comey pot ser el principi de la caiguda de Donald Trump. Processar un president als EUA no és fàcil, però és possible si el Congrés assumeix que va intentar obstruir la investigació. Les acusacions de Comey al Capitoli encara necessiten substanciar-se i, tot i així, per retirar Trump de les seves responsabilitats es necessitaria una majoria de dos terços al Senat, una cosa improbable perquè per a això fins i tot els republicans l'haurien de condemnar i, ara mateix, la majoria té dues bones raons per no fer-ho. La primera és que si la política de Trump és esperpèntica, ho seria fins i tot més deixar el país en mans d'un vicepresident anodí, també esquitxat per la connexió russa. La segona, i més important, és que si Trump és imprevisible a la Casa Blanca, el suport que pot tenir a fora, si el treuen, pot ser fins i tot pitjor.

Però el relat no ha fet res més que començar. Comey acusa la Casa Blanca de mentir sobre les causes del seu acomiadament. Un més a la llista d'errors que el president ha comès en la seva relació amb qui era director de l'FBI. La freqüència de converses que va mantenir amb ell a soles, fins a nou en quatre mesos, ja indica que hi havia alguna cosa incòmoda. Segons Trump, la connexió russa i les investigacions que estaven portant a terme eren com un núvol que li impedia fer bé la seva feina. En lloc de treure-li, el núvol s'ha fet gros i ara amenaça tempesta.