El model de ciutat

Cadastre i turistes

Aquesta és una ciutat mediterrània, acollidora i mestissa, i si han aparegut eslògans antiturisme és per la desesperació de l'afartament

1
Es llegeix en minuts

Arriben les cireres al mercat, el fugaç i bonic temps des cérises que canten els francesos, i així també la invasió de les maletes rodants. ¿Quants milions de Samsonite trotaran aquest estiu per les voreres de Bar-celona? Prefereixo quedar-me en la inòpia, encara que a la força tindré una estadística particular gràcies a la població flotant dels dos apartaments turístics de l’immoble on visc, endossats sense permís fa anys, quan encara no hi havia control ni visió de conjunt. Festes fins tard a la nit, la sorra de les tovalloles de platja espolsades sobre la bugada blanca i algun escapament d’aigua… Res, peccata minuta, en una ciutat de sangria i suposat bonrotllisme surfer. Sembla un sacrilegi la queixa en aquesta Barcelona on el turisme reporta el 15% del total de l’economia; o sigui, uns 13.000 milions d’euros, ¿però a costa de què?

Resulten desagradables les pintades que han aparegut a la ciutat, al parc Güell o a les cantonades dels vells barris gentrificats, no tant les que carreguen amb la candidesa del 'Guiri go home', com els grafitis que inclouen mires telescòpiques o la frase de 'Tourismus matx frei' en una clara al·lusió al lema nazi que apareixia a l’entrada d’alguns camps d’extermini. 

    

Encara que el diari britànic 'The Independent' situï Barcelona entre els vuit enclavaments del món que més odien els turistes, aquesta és una ciutat mediterrània, acollidora i mestissa, i si han aparegut aquests eslògans és per la desesperació de l’afartament. No val carregar ara contra l’alcaldessa Colau després d’anys de desídia, d’haver mirat cap a un altre costat. Anem tard; a Venècia els veïns van acabar manifestant-se amb taüts pels carrers.

    

Nomes s’ha d’esperar que, com ha promès el consistori, la pujada del cadastre no repercuteixi ara en l’IBI de les vivendes més modestes. Si no és així, l’huracà centrífug acabarà expulsant el ciutadà normal cap a les perifèries per al benefici dels guiris, dels milionaris capritxosos i dels rendistes.

Notícies relacionades

  

 Que no converteixin el pis turístic en l’única forma de sobreviure.