Al contraatac

Notes que curen

Hi ha poques coses capaces de provocar terratrèmols emocionals similars als que produeix la música

2
Es llegeix en minuts
fcasals38622479 musicoterapia170526164950

fcasals38622479 musicoterapia170526164950

És una sensació estranya però meravellosa. Hi ha alguna cosa màgica en la manera en què les notes et travessen. Si tanques els ulls aquella melodia és capaç de ferir-te o ressuscitar-te. Potser coneixes aquella cançó i, per això, la teva ment s’allunya volant cap aquell lloc, aquell moment, aquella persona. Però també és possible que sigui la primera vegada que escoltes aquella interpretació i, per això, la teva pell s’ha eriçat i has recuperat sensacions oblidades. Hi ha poques coses capaces de provocar terratrèmols emocionals similars als que produeix la música. Hi ha alguna cosa màgica en la manera en què podem fins i tot evocar olors només pel fet d’escoltar una melodia del passat. La música rega totes les estructures del sistema nerviós. Ho diuen els experts que, com el metge Yerko Ivanovic, dediquen la seva vida a l’estudi de les dues disciplines i com una influeix en l’altra. Yerko és molt jove però sentint-lo parlar sembla que hagi viscut diverses vides. És neuròleg, compositor i pianista. I sap perfectament que la música produeix efectes molt beneficiosos en pacients, per exemple, amb lesions cerebrals o malalties com el Parkinson.

L’organització Música en Vena ha posat en marxa aquesta setmana un projecte fascinant Músics Interns Residents (MIR) que té dos objectius: la investigació mèdica i l’ocupació. Han contractat més de 100 joves músics que rebran en el transcurs dels tres pròxims anys una remuneració econòmica participant en un macroestudi mèdic que els posa al mercat laboral d’una manera digna (segons l’última Enquesta de Població Activa només el 8% dels músics poden viure de la seva professió) i gràcies al qual milloraran la vida de centenars de persones.

Notícies relacionades

L’estudi pretén demostrar l’impacte de la música interpretada en viu en els paràmetres biològics i fisiològics dels pacients ingressats. Demostrar des del punt de vista clínic el seu efecte amb dades objectives i mesurables. En col·laboració amb l’Hospital 12 d’Octubre de Madrid, el projecte ja està funcionant als serveis de Medicina Intensiva, Neonatologia i Rehabilitació i ben aviat s’hi sumaran també Neurologia, Hematologia i Cardiologia. Yerko Ivanovic està dirigint la metodologia de l’estudi i ha participat a més en la selecció dels músics arribats de les escoles més prestigioses, com el Real Conservatorio Superior de Música de Madrid i l’Escuela Reina Sofía.

Esmorteir el dolor

És meravellós veure’ls amb els seus violins, guitarres espanyoles, pianos, flautes o clarinets entre els llits de l’hospital, entre diminuts bressols de nounats, entre homes i dones que reben quimioteràpia. I és meravellós sentir el personal mèdic explicar com aquelles notes musicals a més d’eriçar la pell, a més de portar-te a un altre lloc, esmorteeixen el dolor i fins i tot substitueixen en alguns casos els analgèsics.