Eh! Moció de censura

El triomf de Sánchez, incontestable però imprevist, li ha aixafat la guitarra a Podem

2
Es llegeix en minuts
rjulve38499050 gra075  madrid  19 05 2017   la portavoz de unidos podemos e170525190930

rjulve38499050 gra075 madrid 19 05 2017 la portavoz de unidos podemos e170525190930 / EMILIO NARANJO

Podem considera urgent treure Mariano Rajoy i el PP del Govern, així que ha presentat una moció de censura, un any, tres mesos i unes eleccions tard, que va ser quan es va perdre l’oportunitat més clara de treure Rajoy de la Moncloa.

Ara sembla que la urgència és relativa, perquè els socis valencians d’Units Podem, Compromís, han demanat que s’endarrereixi aquesta moció de censura fins que el PSOE tingui una nova direcció, al setembre o així, perquè «es puguin asseure a parlar amb el PSOE i la moció pugui prosperar». La petició pública de Joan Baldoví Mónica Oltra de posposar la moció de censura a Rajoy arriba després de l’oferiment de Pablo Echenique de retirar la moció de Podem a canvi que el PSOE presenti la seva.

Aquests últims moviments em fan pensar que el triomf de Pedro Sánchez en les primàries del PSOE ha enxampat també Podem amb el peu canviat i els ha fastiguejat el guió. Ara que tothom busca un relat, el de Podem semblava ben armat. Van anunciar la seva moció de censura, amb solemnitat i per sorpresa, coincidint amb la presentació dels avals dels candidats i la intenció confessa d’«escalfar» el procés d’elecció del nou secretari general. 

Acte per guanyar el carrer

Van registrar la moció de censura al Congrés dos dies abans de la votació de les primàries socialistes i el dia abans van convocar una manifestació de suport a la moció, per guanyar al carrer el que, per aritmètica parlamentària, no guanyaran al Congrés.

Tot el procés de primàries del PSOE ha anat acompanyat d’un Pablo Iglesias entestat a acaparar l’atenció de la càmera i a retratar un PSOE amb una «nova» direcció encapçalada pels mateixos que amb les seves condicions impossibles van impedir un canvi al Govern i amb la seva definitiva abstenció van afavorir la continuïtat de Rajoy. Una forma de tornar a posar el PSOE en evidència i treure pit i profit electoral com la genuïna oposició d’esquerres. El triomf de Sánchez, incontestable però imprevist, ha aixafat la guitarra a Podem.

Notícies relacionades

La moció de censura és un instrument legítim de qualsevol oposició per intentar canviar un govern, però la moció de censura de Podem no és viable, ni tan sols és creïble. Per rematar-la, la presidenta del Congrés l’ha convocat per al dimarts 13 de juny, una data que ha sigut acollida per Rajoy com una mostra del «bon humor» d’Ana Pastor. Rajoy ni tan sols s’hi presentarà per replicar a Iglesias, perquè ell «no replica mai a ningú». Tampoc hi serà Sánchez, que va renunciar a l’acta de diputat, així que haurà de ser José Luis Ábalos el que defensi la posició socialista, una estrena d’alt nivell per al portaveu provisional del PSOE, que ja ha avançat que «Rajoy és censurable però Iglesias no és presidenciable».

Vaja, que el dia 13 de juny tindrem una moció impossible que demostra, com va dir Iglesias, que «aquesta moció de censura no es juga al Parlament, es juga en la societat espanyola». Tot molt emocionant.