Facebook, Google i el poder dels estats

Només amb una Europa més forta es podrà frenar el poder de les grans empreses tecnològiques

2
Es llegeix en minuts
Facebook, Google i el poder dels estats

RITCHIE B. TONGO (EFE)

La tecnologia avança a una velocitat infinitament més gran que la capacitat de regulació dels països. Les grans multinacionals tecnològiques operen a escala planetària, generen comunitats d’usuaris més nombroses que la població de molts països i miren de canviar la legislació dels estats per adaptar-les als seus interessos. És obvi que quan un producte o un servei sedueix els clients, com són els casos d’Airbnb, Uber i Google, es planteja un gran repte per a un Govern: decidir si ho prohibeix o ho permet i, en aquest segon supòsit, sota quines condicions. El des-

envolupament dels estats nació va comportar l’organització de les societats al voltant de governs que reconeixien els seus límits espacials i de poder.

La globalització i la tecnologia estan diluint aquestes fronteres poblacionals i polítiques, a la vegada que desborden cada dia més els estats. La multa de la Comissió Europea a Facebook aquesta setmana per oferir dades enganyoses sobre la seva operació de compra de Whatsapp posa de relleu les tensions que es generen entre les autoritats i els gegants tecnològics. Brussel·les considera provat que la xarxa social de Mark Zuckerberg va mentir quan el 2014 va dir que no entrava en els seus plans associar els comptes dels usuaris de Facebook i Whatsapp.

Notícies relacionades

Les autoritats de la competència europees van fer servir aquesta informació per elaborar l’informe que va autoritzar a Facebook comprar la plataforma de missatgeria. Ara s’ha descobert que sempre va estar en els plans de Zuckerberg utilitzar les dades de les dues companyies per millorar els seus algoritmes, tenir més informació dels seus usuaris i guanyar mercat en detriment dels competidors. Per això va pagar ni més ni menys que  21.800 milions de dòlars per Whatsapp, una quantitat que converteix la multa de 110 milions imposada per la Comissió Europea en xavalla.

Els governs tenen la responsabilitat d’organitzar el funcionament de la societat i vetllar per la protecció dels consumidors. Els reptes que es presenten són enormes: rastrejar els nous monopolis de les grans empreses tecnològiques, aconseguir que aquests gegants no eludeixin impostos, protegir les petites comunitats que veuen perillar els seus negocis tradicionals per la irrupció de les noves tecnologies. La revolució tecnològica és un dels grans arguments per treballar en una integració europea més important. Únicament amb organitzacions polítiques fortes i que treballin de forma coordinada es podrà posar fre a l’enorme poder d’aquestes grans corporacions. En cas contrari, seran aquestes les que imposaran les seves normes als estats. I no sempre en benefici dels ciutadans.