La plaga masclista

Sense manual d'instruccions

La lluita per la igualtat també ha de preservar la llibertat d'expressió. Hi ha camí per recórrer. I l'hem de fer junts. Homes i dones

1
Es llegeix en minuts
59

59

L’actor Dani Rovira ha generat certa polèmica per un tuit en què feia broma sobre la publicitat de roba interior femenina d’unes marquesines. El seu comentari va aixecar una allau de crítiques i va ser acusat de masclista. Ell va mirar d’esquivar els atacs amb humor. Més tard, va reflexionar a favor de la igualtat, es va disculpar i va escriure: «Jo penso seguir lluitant al vostre costat... si em deixeu lloc... si m’ensenyeu quan m’equivoqui». Més enllà de la molta o poca fortuna d’aquest tuit, el cert és que no sempre és fàcil desprendre’s de la mirada masclista. La societat ho és. També bona part de l’educació que hem rebut. Les pel·lícules que veiem. Els llibres que llegim. La informació que consumim. Per descomptat, també la publicitat.

Destil·la desigualtat de gènere l’organigrama de la majoria de les empreses, les cimeres de mandataris polítics, les fotos dels assistents a les reunions de líders financers, les llistes dels més valorats en el món de la cultura… El masclisme ens envolta. Però no només habita el món exterior a la nostra pell.

Notícies relacionades

Homes i dones som el producte de tot allò que hem rebut. Som permeables als mil gestos que compartim cada dia. La voluntat és imprescindible per avançar en la igualtat, però no sempre n’hi ha prou. El tuit de Rovira és només una anècdota, però també és un exemple de com, sovint, sembla faltar-nos un llibre d’instruccions per alliberarnos del masclisme.

Segles de vexacions i greuges carreguen les dones de raons per combatre aquesta plaga que impregna el nostre dia a dia. Sabem que algunes bromes estan carregades del menyspreu que pretén minar l’autoestima de les dones. Sabem que al darrere de molts comentaris jocosos hi ha la voluntat de preservar els privilegis fonamentats en la discriminació. I, també, podem saber quan una broma és, simplement això, una broma. La lluita per la igualtat també ha de preservar la llibertat d’expressió. Hi ha molt camí per recórrer. I aquest camí l’hem de fer junts. Homes i dones. Millor reservar municions i no estalviar en pedagogia.