LES PRIMÀRIES SOCIALISTES

"El PSOE està malaltó"

Malgrat el que hagi dit Susana Díaz, el partit socialista està fet miques, esfilagarsat entre nord i sud, entre militància i aparell, entre joves i veterans

2
Es llegeix en minuts
undefined29004692 secretary general of the spanish socialist workers  party  p170509105811

undefined29004692 secretary general of the spanish socialist workers party p170509105811 / JORGE GUERRERO

Maquiavel a 'El príncep' aconsellava que per acabar amb un antagonista havia d’eliminar-se tota l’estirp del derrotat. L’efecte d’una decisió tan contundent generava a més entre els seus aliats una por tan gran que no s’atrevien a venjar-se’n. Al PSOE no han llegit Maquiavel. L’1 d’octubre van deixar viu Pedro Sánchez, encara que greument ferit, i vuit mesos després estem especulant per quant pot tornar a guanyar la secretària general del partit, o per quant poc pot perdre-la. Per poc que perdi Sánchez haurà guanyat. Des de Leonardo DiCaprio a la pel·lícula 'El renacido' no s’ha vist una resurrecció més espectacular ni una ossa menys letal.

Aquest diumenge serà cardíac, primer veurem si guanya la Lliga de futbol el Reial Madrid o el Barça, i una hora i mitja després sabrem si lidera el 'nou' PSOE Susana Díaz o Pedro Sánchez. Les finals són molt emocionants, i més si són tan disputades, però la Lliga s’acaba aquest cap de setmana i al PSOE començarà un procés que, guanyi qui guanyi, serà dolorós. 

El PSOE no «està malaltó» com diu Susana Díaz minimitzant les destrosses, està fet miques, esfilagarsat entre el nord i el sud, la militància i l’aparell, els joves i els veterans. El com i el perquè s’ha arribat fins aquí ja tenen qui ho escrigui: Josep Borrell a 'Los idus de octubre', Jesús Maraña a 'Al fondo a la izquierda', Jesús Cintora a 'Conspiraciones'… Impressiona llegir d’una tirada tot el que ha passat en tot just dos anys i mig. Les maniobres, pressions, conspiracions, oportunismes, deslleialtats, que han impedit una renovació en condicions del PSOE i la construcció d’una alternativa sòlida al Govern més corrupte i feble de la democràcia espanyola.

DESPRÉS DE LA BATALLA

Regenerar el paisatge després de la batalla no serà bufar i fer ampolles. A aquestes altures al PSOE ja hauran llegit Maquiavel. El guanyador depurarà els barons afins als seus rivals. Els díscols ja van veure com les gasta Susana Díaz quan trenquen la seva disciplina, el mateix Pedro Sánchez ho va viure en carn pròpia quan després de ser elegit va decidir tallar els fils que des de Sevilla el movien com un titella.

Notícies relacionades

Sánchez tampoc es queda curt, va fulminar Tomás Gómez a Madrid i va enganyar els uns i els altres intentant sobreviure. Aquesta mateixa setmana li va confessar a Júlia Otero a 'Julia en la Onda' que no comptaria amb Antonio Hernando per liderar el grup parlamentari del PSOE al Congrés, així que ja sabem qui seria la seva primera víctima.

El més tranquil és Patxi López, guanyi qui guanyi tindrà un lloc en la nova executiva i és l’únic dels candidats que té escó al Congrés, un fet inestimable, en una legislatura sense majories, i quan Podem ja ha presentat la seva moció de censura contra Rajoy. La que no deu aclucar l’ull és Susana Díaz, és la candidata oficial, té el suport de tot l’aparell i dels líders històrics del PSOE, més avals, és la lideressa in pectore des del 2014, se l’ha portat sota pal·li com si fos la Macarena i si fracassa... hi haurà un sisme a Andalusia.