Al contraatac

Les eleccions de l'Atena

Encara que aquesta vegada no hagi pogut votar, tant de bo pugui escriure més tard sobre el que està vivint Iran, el seu país, amb total llibertat

2
Es llegeix en minuts
fcasals38502673 atena daemi170519173645

fcasals38502673 atena daemi170519173645

La història de la jove Atena va aparèixer ja fa algun temps a les pàgines d’aquest diari. Mentre el seu país, Iran, celebra avui eleccions, ella segueix en un punt de no retorn. Atena Daemi va ser empresonada el novembre del 2016. Una condemna de set anys de presó al ser considerada culpable de posar en risc la seguretat nacional. ¿Què havia fet? Segons assenyala Amnistia Internacional, defensar els drets humans en un lloc en què l’activisme està perseguit i penalitzat.

Durant el judici, que va generar molts dubtes perquè entre altres coses va durar només 15 minuts, es va utilitzar com a prova central un comentari que Atena havia escrit a Facebook en què criticava la pena de mort i les execucions de diverses persones. També van fer servir imatges seves participant en actes de solidaritat amb alguns condemnats i familiars de morts anys enrere. Se li va imposar un càstig extra per haver-se negat a donar les seves claus de xarxes socials.

Però n’hi ha més. Des de fa 40 dies està en vaga de fam per protestar per les repercussions que està tenint per al seu entorn tot això. Les seves germanes, Hanieh Ensieh, han rebut una condemna per «insults a l’autoritat pública en servei» durant una de les vistes judicials. Un mètode de pressió que resulta molt groller, però que evidentment fa efecte.

El temps de l’Atena s’acaba. Segons explica Amnistia Internacional, l’Atena ha de ser posada en llibertat immediatament o traslladada a un centre mèdic, ja que des de fa dies està tossint sang, pateix forts dolors i ha perdut molt pes. Fa dues setmanes es va desmaiar i va arribar a perdre la consciència.

Un lament a les xarxes

Les autoritats de la presó en què es troba, Evin, s’han negat a autoritzar la seva sortida temporal malgrat tot això. Només queda la pressió internacional. Les xarxes socials s’estan inundant aquests dies amb la imatge de l’Atena, amb el seu vel blau i somrient, i el 'hashtag' #All4Atena. Un intent més perquè s’escolti el seu lament. 

Notícies relacionades

Els iranians votaven ahir entre continuar en la presidència amb el considerat candidat moderat Hassan Rouhani, l’actual president i impulsor de l’acord nuclear i d’alguns canvis socials, i l’aspirant conservador Ebrahim Raisí

A l’espera de conèixer els resultats d’unes eleccions en què poden votar més de 56 milions d’iranians i en què s’espera que hi torni a haver una alta participació, la família de l’Atena així com les de molts altres activistes dels drets humans s’agafen a l’esperança d’un petit canvi pel qual fa anys que lluiten. Tant de bo aquest petit canvi arribi a temps per a l’Atena i, tot i que aquest cop no hagi pogut votar, pugui escriure més tard sobre el que està vivint el seu país amb total llibertat.