Hipòtesi del meteorit

És probable també que el procés estigui a punt d'entrar en òrbita al voltant de l'Estat en lloc de fragmentar-lo

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp33353617 madrid  30 03 2016  pedro s nchez psoe  y pablo iglesias  po170501212047

zentauroepp33353617 madrid 30 03 2016 pedro s nchez psoe y pablo iglesias po170501212047 / JOS LUIS ROCA

Fins que la crisi va canviar les regles, n'hi havia una d'infal·lible: en política, es puja per l'escala i se surt per la finestra. S'ha deixat de complir, amb gran alegria entre els entusiastes de les novetats. Avui dia, qualsevol pot entrar en els despatxos del poder per la finestra, ja sigui catapultat des del carrer o provinent de l'espai exterior. Ada Colau, a una banda de la plaça. Carles Puigdemont, a la Generalitat. Manuela Carmena, a Madrid. Tsipras, a Grècia. Trump i Macron són dos enormes meteorits instal·lats a les presidències després d'haver fet miques les barreres defensives dels partits i els grans mitjans de comunicació.

Com a teoria o com a hipòtesi, el concepte del meteorit en substitució del lent ascens pels graons del poder, pot ajudar a explicar el fenomen. L'experiència ha passat de ser un grau a ser un llast, sovint mortal. Hillary ClintonFrançois Fillon o Artur Mas han estat descavalcats a l'últim moment, perquè tenen trajectòria coneguda. En canvi, els meteorits apareixen de sobte, augmenten de massa i de velocitat a mesura que s'aproximen i si apunten bé impacten sobre l'objectiu amb gran estrèpit i amb conseqüències imprevisibles.

Notícies relacionades

Ara bé, si els falla el rumb o la força, aquests meteorits (alerta, que la nova política no existeix però de nous polítics sí que n'hi ha, i la nòmina tot just s'acaba d'encetar), poden passar de llarg i desaparèixer per sempre més en les negrors del firmament, o bé entrar en òrbita, ja sense possibilitat d'arribar al blanc. És el que li ha passat a Pablo Iglesias, condemnat a orbitar al voltant del conglomerat que formen PP, PSOE i C’s (sobretot si Sánchez perd). I si el futur no desmenteix la hipòtesi del meteorit, és el que els passarà a Marine Le Pen i als de Beppe Grillo.

És probable també que el procés estigui a punt d'entrar en òrbita al voltant de l'Estat en lloc de fragmentar-lo, sobretot si el PDECat empastifa el Govern i Junts pel Sí en el desgraciadíssim intent de tapar la brutícia convergent.