Els que se'n van anar del PSOE

Entre els menors de 25 anys els socialistes han perdut en vuit anys el 80% dels suports que tenia quan Zapatero va aconseguir el seu segon triomf electoral

6
Es llegeix en minuts

Si en ‘Los números de las primarias del PSOE’ vam analitzar l'evolució electoral dels socialistes i el declivi d'aquests en termes absoluts i també on havien anat aquests vots, en aquest article analitzarem aquesta pèrdua per segments poblacionals. Així, observarem l'evolució de vots del PSOE entre les eleccions del 2008 i del 2016, amb l'objectiu de posar en relleu que després de la caiguda en les eleccions del 2011 han existit sectors de la societat en els quals el PSOE ha continuat descendint, mentre que en altres ha aconseguit estabilitzar-se i frenar la caiguda. Posteriorment analitzarem cap a quins partits se n'han anat els votants en aquells segments en les últimes eleccions del 2016.

ELS 'ROBATORIS' DE PODEM

El vot per edat del Partit Socialista ha baixat de tal forma que segments que en els triomfs electorals de Zapatero, tant el 2004 com el 2008, van ser claus, avui dia s'han allunyat enormement dels socialistes. La disminució dels suports el 2011 va ser similar en tots els segments d'edat, però destaca de forma substancial la posterior caiguda a partir d'aquell moment. Mentre que entre els més grans de 55 anys el percentatge de vot es manté, en tots els restants segments d'edat, és a dir, tots els que inclouen els menors de 55 anys, en les eleccions del 2016 es torna a produir una nova caiguda que ronda en molts casos una pèrdua del 50% dels suports del 2011 i que també deixa dades com per exemple, que entre els menors de 25 anys el PSOE ha perdut en vuit anys el 80% dels suports que tenia quan Zapatero va aconseguir el seu segon triomf electoral.

És precisament en aquells segments poblacionals d'edat en què més ha descendit el PSOE entre el 2011 i el 2016, on els nous actors polítics han trobat més suports. Així, Podem és capaç de captar més del 30% de l'electorat socialista del 2011 de menys de 45, i un 22,1% d'aquell electorat que té entre 45 i 54 anys. Per la seva part, Ciutadans ha aconseguit atraure per a si, més del 10% de l'electorat del PSOE de 2011 de menys de 55.

MENYS DEL 20% A MADRID I BARCELONA

La pèrdua de votants del PSOE segons la mida del municipi deixa menys diferències significatives que el vot per edat. Tot i així, el descens és de més de la meitat en tots els segments entre el 2008 i el 2016. Les dades de les ciutats de més d'un milió d'habitants, Madrid i Barcelona, deixen el PSOE bastant per sota del 20% en aquests municipis. On més percentatge de votants se n'ha anat a Podem i Ciutadans són els municipis entre 10.000 i 100.000 habitants (en els quals Podem supera el 20% d'antics votants socialistes) i les ciutats de més d'un milió.

FORMACIÓ I FIDELITAT 

Pel que fa a l'electorat segons el nivell d'estudis, el PSOE ha aconseguit mantenir un més votants fidels entre aquells que tenen una formació més baixa (estudis de primària o sense estudis), a més el descens es va frenar el 2011 i s'ha mantingut el mateix percentatge de suport el 2016. Convé tenir present, que els segments de població que menys estudis tenen, tant perquè en el seu moment l'educació era obligatòria en un nivell més inferior que al del present, així com les dificultats que tenia gran part dels ciutadans per formar-se, coincideixen amb els votants de més edat, en els quals els socialistes mantenen encara un suport més ampli. Aquest electorat a més està menys informat de l'actualitat política que la resta, i per tot plegat el fa estar més alineat en el seu vot

La caiguda entre els que tenen estudis de secundària o superiors, supera els 25 punts percentuals entre el 2008 i el 2016, superant els 30 punts entre els que compten amb estudis de Formació Professional.

Com ja hem vist, les xifres de votants amb estudis de primària o sense estudis que van optar pel PSOE el 2016 són similars a les del 2011, això també es veu reflectit si atenem a les dades de transvasament de votants, on en els dos sectors els socialistes mantenen altes taxes de fidelitat de vot entre un electorat més alineat. En canvi, segons augmenta el nivell de formació, més descens de fidelitat de vot socialista existeix i més capacitat de captar-lo tenen tant Podem com a Ciutadans, que entre els que compten amb estudis de FP o superiors superen respectivament el 30% i el 10% de votants del PSOE del 2011 que van optar per ells en l'última cita electoral. 

ESTABILITAT OBRERA

El PSOE va aconseguir des del 2011 estabilitzar el percentatge de suport electoral entre els obrers, tant qualificats com no qualificats, després de perdre en tots dos més de 20 punts el 2011, quedant-se des d'aleshores al voltant del 30%. Tant en les dues classes mitjanes com en l'alta, la caiguda electoral ha prosseguit des del 2008, superant en totes elles els 25 punts i trobant-se després de les últimes eleccions generals en menys del 20%.

És precisament entre les classes mitjanes i l'alta on el PSOE perd més votants en favor de Podem i Ciutadans. Entre els obrers, els socialistes conserven taxes de fidelitat de vot superiors al 65%. 

PÈRDUES A L'ESQUERRA MODERADA

El PSOE segueix mantenint la seva xifra de més suport entre els votants que s'autoubiquen en l'esquerra moderada (3 i 4 en una escala de 10, on 1 és extrema esquerra i 10 extrema dreta), encara que en vuit anys ha perdut més de 30 punts d'aquest segment, cosa que els ha deixat per sobre del 40%. Entre els votants d'extrema esquerra (1 i 2) el suport al PSOE va baixar més de 40 punts en vuit anys, quedant-se per sota del 20%. Convé recordar, que en aquestes posicions hi ha menys votants que en altres posicions més moderades, i per això quantitativament en el còmput global de vots té menys impacte. En canvi, entre els votants de centre, el suport als socialistes es va mantenir estable a partir del 2011, encara que tan sols amb poc més del 10% de vots. 

TRANSFERÈNCIA DE VOT 

La transferència de vot en les posicions relatives a l'1 i 2 de l'escala d'autoubicació entre les eleccions del 2011 i del 2016 mostren l'ampli transvasament cap a Podem que supera en més del 40% els votants socialistes del 2011 que havien optat per ells. Per Podem també opta un 30,9% dels electors que s'autoubiquen en el centre de l'esquerra (3) i un 16,9% dels que ocupen la posició 4. És precisament en aquesta posició on el PSOE és capaç de retenir més percentatge de votants, ja que gairebé un 75% dels que els van votar el 2011 ho van tornar a fer el 2016. Com era també d'esperar, és en les posicions centristes (5) i de centredreta (6) on Ciutadans arrabassa un percentatge més ampli de votants als socialistes, encara que aquesta última posició, en termes absoluts no resulta significant, ja que a penes optaven pel PSOE.

Notícies relacionades

En definitiva, després de la desbandada generalitzada de votants socialistes produïda en les eleccions del 2011, la caiguda de 2016 es focalitza en canvi en diferents segments de l'electorat que han abandonat al PSOE gradualment. Així, els votants de menys de 55 anys, els que tenen estudis de FP o superiors, els que compten amb un estatus socioeconòmic mitjà o alt, i els que es posicionen ideològicament a l'esquerra radical o el centre han deixat de confiar i optar pels socialistes en aquest període electoral.

Coincideixen tots ells, amb un transvasament electoral a Podem i Ciutadans, que com era d'esperar, capten més antics votants socialistes del 2011 en aquells sectors on el PSOE menys aconsegueix retenir, als quals caldria sumar els votants socialistes del 2008 que el 2011 ja no van optar pel PSOE i que el 2016 ho podrien haver fet per les formacions d'Iglesias i Rivera