El desgast de Trump

L'ombra de l''impeachment' plana sobre Trump des de l'inici de la seva presidència, amenaçada per la majoria republicana que el recolza

1
Es llegeix en minuts
jgblanco38474290 mr17  washington  dc  eeuu   17 05 2017   el presidente de e170518140231

jgblanco38474290 mr17 washington dc eeuu 17 05 2017 el presidente de e170518140231 / MICHAEL REYNOLDS

Diuen els experts que Donald Trump és el president dels Estats Units que ha iniciat el seu mandat amb menys popularitat i el que ha perdut més de pressa la que tenia. L’ombra de l’impeachment plana des de l’inici de la seva presidència. Els vincles de la seva candidatura amb Rússia i les seves maniobres per encobrir-los a l’arribar a la Casa Blanca fan témer el pitjor. Que acabarà com va acabar Richard Nixon, ofegat en la seva pròpia i permanent conspiració. L’únic dubte és si els americans arribaran a perdonar les mentides del president com han tolerat les del candidat. Si arribés a produir-se, estaríem davant d’un verdader canvi cultural en un país on la mentida està més castigada que el robatori o la infidelitat. La gran amenaça per a Trump és que els que més tírria li tenen són els que teòricament li permeten governar: la majoria republicana a la qual va menysprear en tot el procés de primàries i en tota la campanya electoral.

 Nota del Cercle

Si Trump caigués seria pitjor notícia per al populisme que la derrota de Marine Le Pen. Barrar el pas als feixistes els victimiza i els dona corda davant els electors. Manar i fracassar els inhabilita. Perquè el seu fracàs no serà atribuïble a cap conspiració ni a les males arts de la casta en el poder. Trump pot acabar ofegat en les seves pròpies mentides com ho va fer Nigel Farage després de guanyar el brexit i negar-se a gestionar-lo. El pitjor d’aquest tipus de processos és que els elements més putrefactes del sistema troben un argument contra la regeneració. I és aquesta falta de regeneració la que anima els populistes, com assenyala amb encert la nota d’opinió que acaba d’emetre el Cercle d’Economia. No són la tecnologia digital ni les xarxes socials. Això són els instruments però no els tractors. Trump caurà en el seu propi embolic, però si republicans i demòcrates es limiten a tornar a la situació anterior sense regenerar-se, la derrota del populisme serà un simple parèntesi. Rajoy i el guanyador de les primàries del PSOE haurien de llegir amb molt deteniment el que els proposa el Cercle. I aplicar-ho amb el mateix afany que ho fan quan els demana moderació.