LA MEMÒRIA HISTÒRICA

ERC i les fosses

La Generalitat té en marxa el Pla de Fosses 2017, que depèn directament de Raül Romeva, que és un conseller proposat pels republicans

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp18876570 gandesa  terra alta  11 04 2012  fosas comunes batalla de l 170518131947

zentauroepp18876570 gandesa terra alta 11 04 2012 fosas comunes batalla de l 170518131947 / JOAN REVILLAS

La setmana passada el diputat del PSC David Pérez va afirmar a la ràdio pública que ERC s’hauria encarregat deliberadament d’evitar l’exhumació de fosses de la guerra civil per evitar que es conegui que els allí enterrats “sobretot són gent d’Espanya que van venir a Catalunya a defensar la democràcia”. Ja té pebrots, la cosa, i els té per una llarga llista de motius. Per exemple, hem de tenir en compte que ara mateix la Generalitat de Catalunya té en marxa el Pla de Fosses 2017 que està fent més de 40 actuacions arreu del territori català. Precisament aquest és un pla que penja directament de la conselleria de Raül Romeva, nomenat membre del govern a proposta d’ERC.

Notícies relacionades

Encara més: el mes de setembre passat els consellers Toni ComínRaül Romeva i Carles Mundó, tots ells designats pels republicans, signaven un acord per a la creació d’un banc d’ADN públic que compti amb el suport de tota l’estructura institucional per ajudar els familiars de desapareguts a poder identificar-los. Però ens hem de remuntar a uns quants anys abans, a l’any 2004, quan la Generalitat va obrir per primer cop una fossa comuna. Va ser la de Mas Puigvistós, de Prats de Lluçanès, on es van trobar els cossos de set homes morts per arma de foc, sis dels quals malauradament no es van poder identificar. Aquesta operació depenia d’un conseller en cap que -oh, quina sorpresa!- era d’ERC. 

I, sí, ningú nega que hi hagueren persones d’altres orígens que vingueren a defensar aquesta terra, de la mateixa manera que els carrers de Barcelona eren plens de cartells animant a fer donatius amb el lema 'Defensar Madrid és defensar Catalunya'. Això no hauria de tenir res a veure amb el fet que, tant aleshores com avui, molts catalans entenen que el seu futur l’han de decidir ells mateixos, per més que Pérez protesti en les concentracions de Societat Civil Catalana on, de tant en tant, es colen banderes amb els símbols ornitològics d’aquells que assetjaven Madrid.