L'avinguda de la seda

2
Es llegeix en minuts
jgblanco36837784 chinese construction workers looks on as sri lanka president170514160328

jgblanco36837784 chinese construction workers looks on as sri lanka president170514160328 / ISHARA S KODIKARA

Ara sí. Fa temps prevèiem l’eclosió de la Xina com a primera potència global, però costava veure si arribaria més enllà de les seves finances. El país més extens del planeta s’ha convertit en el primer inversor global, el que més transaccions porta a terme i en la segona economia mundial. No sabem si aquest procés intensiu té límit. De moment ha portat el gegant groc al cim de la globalització i quan auguraven una crisi de creixement, el somni xinès desperta amb una aposta colossal: convertir la ruta de la seda en la primera autopista global.

Sona a deliri imperial i les xifres maregen. Per comparar, ara que aquí tanquem pressupost, la inversió inicial del somni xinès equival a tres anys complets de tota la despesa pública espanyola. ¡Déu n’hi do! Però venint d’on ve comencem a considerar-ho. La Xina té dues grans fortaleses, les finances i la construcció d’infraestructures. Quan les ajunta triomfa, com ha vingut fent a l’Àfrica i Llatinoamèrica fins a convertir-se en el principal soci comercial. La majoria de les inversions xineses –no totes– es produeixen en països amb règims febles i governs amb nul·la qualitat democràtica i sense condicionar el país receptor. Però és cert que a l’Àfrica els diners xinesos està permetent una nova classe mitjana, encara molt incipient i llocs de treball que han tret de la pobresa milions de persones. La proposta és estendre el model a escala global.

Amb la seva motxilla comunista plena de capital, la Xina es llança a la conquista del món transformant la ruta medieval del seu imperi passat en una autèntica avinguda global. Autopistes fins a Turquiaponts Bangla Deshvies d’alta velocitat que travessaran l’Àsia Centralports marítims d’Indonèsia a Moçambicplantes industrials energètiques a mig món que obrin una nova ruta per connectar l’Àfrica a través del Pakistan i el Mediterrani a través de l’Orient Mitjà.

EL SOMNI DE XI JINPING

Notícies relacionades

Davant dels temors a la globalització que estan passant factura a occident, fent que la Gran Bretanya s’aparti d’un projecte comú i els Estats Units elegeixin un president sense més idees que atiar el temor al que ve de fora, la Xina té un pla amb projectes que engloben més de la meitat de la població mundial. La falta de visió i l’espai que li està deixant Occident, cada vegada més retret, estan obrint un abisme per on el president Xi Jinping ven el somni daurat d’una nova globalització, a la seva manera.

¿Torna l’imperi? L’origen d’aquesta expansió global va començar a la perifèria xinesa per crear nous llocs de treball i frenar la radicalització entre les comunitats islàmiques més allunyades de Pequín, amb idea d’obrir relacions comercials i controlar la regió. El proverbi xinès diu que el camí més llarg comença per un pas. Ara el somni ja no para i si la barroeria d’Occident segueix tancant fronteres, la nova avinguda de la seda, convertirà a més a més el gegant groc en la primera potència global. El primer pas ja està fet.