La clau

Indefensos

L'últim ciberatac massiu hauria de fer-nos reflexionar sobre la nostra vulnerabilitat a la xarxa i els riscos de renunciar al suport físic

1
Es llegeix en minuts
jgblanco38411929 fotodeldia  rit01 taipei  taiw n  13 05 2017   un programado170513141224

jgblanco38411929 fotodeldia rit01 taipei taiw n 13 05 2017 un programado170513141224 / RITCHIE B TONGO

El ciberatac massiu de divendres ens revela una crua realitat: que la nostra vida digital és perfectament expugnable. Si grans empreses de tot el planeta, totes elles amb sofisticats i costosos sistemes de seguretat, han sigut incapaces de repel·lir l’escomesa dels hackers, ¿què no podrien fer si topessin amb els nostres modestos programes antivirus?

Per començar, el segrest mitjançant encriptació (ransomware) de milers d’ordinadors a mig món posa en qüestió el multimilionari negoci del núvol: els ingents repositoris d’informació xifrada que per un mòdic preu emmagatzemen els nostres records, documents o bases de dades a qualsevol part del món. Un gran invent pensat per estalviar en servidors i en paper, però que, al condemnar el suport físic, ens deixa indefensos davant els desaprensius.

No és estrany, després de les sospites de tongo cibernètic en la victòria electoral de Donald Trump als Estats Units, que Holanda apostés pel recompte físic de paperetes, com es feia abans. Ni que molts  jutjats i tribunals redactin els seus documents en ordinadors desconnectats de la xarxa, per por que sospitosos, imputats i reus puguin piratejar els seus ordinadors.

Notícies relacionades

La tercera guerra mundial es lliura a la xarxa, i qualsevol de nosaltres en pot ser una víctima col·lateral. Encara que pensem que som massa humils per atraure l’atenció dels hackers, les seves pautes d’actuació són imprevisibles, així com les seves motivacions. Potser no aspiren a cobrar rescat per les nostres fotografies íntimes i documents personals, però sí a desestabilitzar les nostres democràcies i economies mitjançant atacs indiscriminats que ens afectin.

Alienats pel món virtual

La revolució tecnològica va tan de pressa que ens sorprèn pràcticament sense cultura digital per poder-la afrontar. Només importa la usabilitat del dispositiu, no si els nostres secrets estan segurs en ell. La passarel·la de les xarxes socials i l’atracció malaltissa per l’última aplicació mòbil ens porta a exhibir-nos i a cedir les nostres dades a desconeguts, sense parar atenció en l’ús que en faran. Alienats pel món virtual, correm el risc de menysprear el món real.