EDITORIAL

Un Turó Park rehabilitat i sense gossos

El parc no pot continuar amb la degradació a què l'ha conduït l'incivisme de molts, i no només dels propietaris de les mascotes

1
Es llegeix en minuts

L’anunci de les obres de reforma del Turó Park, al districte barceloní de Sant Gervasi, ha ressuscitat el tradicional debat sobre l’ús de l’espai públic per part dels ciutadans que tenen gossos. L’ajuntament hi vetarà l’entrada dels animals encara que vagin subjectats pels seus amos. El pla municipal pretén rehabilitar els jardins que va idear Nicolau Rubió Tudurí els anys 30 del segle passat i rescatar-los de la decadència en què es troben actualment. Els propietaris de gossos que habitualment van a aquest lloc no han trigat a presentar les seves queixes. Denuncien les reduïdes dimensions del pipicà que continuarà obert al parc mentre s’executa la reforma i lamenten també que se’ls convidi a anar a un espai pròxim per a mascotes que pot quedar saturat aviat.

La dignificació del Turó Park és tasca inajornable. Forma part del catàleg urbanístic de la ciutat i no pot continuar amb la degradació a la qual l’ha conduït l’incivisme de moltes persones, i no només dels propietaris de les mascotes. El valor històric del recinte aconsella un tracte especial com passa amb quatre parcs més d’elevat valor paisatgístic o botànic que, tot i que no estan situats en la trama urbana, s’hi prohibeix l’entrada de gossos. En una ciutat on hi ha registrat un gos per cada 10 habitants, l’ús de zones públiques ha d’estar marcat per ineludibles criteris de civisme i seguretat que garanteixin la convivència i respectin l’entorn urbà que és patrimoni de tots.