Dues mirades

Amb el perdó no n'hi ha prou

Amb el perdó no no n'hi ha prouo per redimir les víctimes, ni els professors o germans maristes a qui repugnen els fets, ni una societat defraudada

1
Es llegeix en minuts

«Hi ha víctimes i, si hi ha víctimes, en som responsables». Amb aquestes paraules el superior general dels Germans Maristes, Emili Turú, s’expressava en un programa de TV-3. Per segon cop es disculpava en públic. Una altra vegada va perdre l’oportunitat d’anunciar com pensa l’orde depurar aquesta responsabilitat.

El divendres 5 de febrer del 2016, la portada d’EL PERIÓDICO exhibia el primer titular del que conformaria el cas Maristes. Setmanes d’investigació van acabar amb la revelació de 43 denúncies contra una dotzena de professors i un monitor per delictes comesos durant quatre dècades als col·legis de Sants-les Corts i la Immaculada, a Barcelona, i Champagnat, a Badalona. Moltes d’aquestes víctimes van voler relatar el seu calvari. Després d’anys, necessitaven compartir el dolor i la vergonya, denunciar perquè més nens no patissin el que ells van patir. També tres dels pederastes van confessar en aquestes pàgines la seva culpa. Per menyspreu, per vanitat o per temor, cap superior de l’orde va voler mai concedir una entrevista a aquest diari. Potser no estaven disposats a respondre la pregunta òbvia: malgrat que la justícia dictava que la majoria dels delictes havien prescrit, ¿per què seguien encobrint els pederastes? Amb el perdó no n’hi ha prou. No és suficient per redimir les víctimes, ni els professors o germans maristes als quals repugnen els fets, ni una societat defraudada.