Editorial

Barcelona treu un altre suspens en contaminació

El 95% de la població respira una quantitat de partícules contaminants que superen els nivells recomanats per l'Organització Mundial de la Salut

1
Es llegeix en minuts
Barcelona contaminada.

Barcelona contaminada. / ARXIU / DANNY CAMINAL

Barcelona obté un altre suspens en una de les seves assignatures pendents: la qualitat de l’aire. De nou un informe sobre la contaminació a la ciutat dona uns resultats preocupants i suma arguments per afrontar de manera decidida el que ja és considerat pels barcelonins un dels greus problemes ciutadans. Ni més ni menys que el 95% de la població respira una quantitat de partícules contaminants que superen els nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), segons l’estudi de l’Agència de Salut Pública, que apunta un altre índex amenaçador: el perillós diòxid de nitrogen que expulsa a l’aire el trànsit rodat afecta el 68% dels ciutadans amb valors superiors als que fixen l’OMS i la UE. 

A aquestes altures no hi ha dubtes científics de l’estreta relació entre contaminació ambiental i mortalitat prematura en persones amb malalties cardiovasculars, respiratòries i càncer de pulmó, a part d’agreujar altres malalties no menys perjudicials, com l’asma, la diabetis o la hipertensió. S’estimen en 3.500 les morts relacionades cada any amb la pol·lució a l’àrea metropolitana. Tots són motius més que sobrats per posar en marxa les iniciatives anticontaminació previstes, entre les quals destaca la prohibició gradual de circular als vehicles més contaminants, que de forma obligada haurà d’anar acompanyada del foment del transport públic. La salut col·lectiva no admet més vacil·lacions.