INTANGIBLES

El cost públic d'incomplir les lleis

No aplicar bé la legislació hipotecària europea pot arribar a col·lapsar els jutjats

2
Es llegeix en minuts
icoy37053590 clausulas suelo170126173324

icoy37053590 clausulas suelo170126173324

Fa més de quatre anys, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ja va emetre una sentència contundent contra la norma espanyola que permetia els desnonaments en molts casos en els quals la legislació europea era molt més protectora respecte dels drets del client. La sentència va ser un pas positiu però va arribar tard per a molts milers d’afectats que van perdre la seva vivenda a causa de la mala aplicació d’una norma hipotecària europea que no es va respectar a Espanya.

Dos anys més tard, el mateix tribunal va tornar a dictaminar contra un altre aspecte negatiu de la legislació hipotecària espanyola: va decidir contra les clàusules de venciment anticipat i la seva retroactivitat i va afegir que qualsevol jutge ha de poder analitzar qualsevol clàusula d’un contracte, encara que ningú l’hi demani, si considera que pot ser abusiva.

Hi va haver més avisos, però els legisladors espanyols no es van donar per al·ludits. La Comissió Europea ha reclamat en múltiples ocasions que es traspassi a Espanya la legislació hipotecària europea. Una carència que avui dia només es manté en tres estats més de la Unió, mentre que la resta la compleixen. A més, el Tribunal Suprem espanyol ha jugat descaradament a favor de la banca, com quan va impedir la retroactivitat total de les compensacions al client si es detectava una clàusula terra abusiva. El desembre del 2016, el TJUE va esmenar la plana al Suprem i li va recalcar que una clàusula si és abusiva ho és des del moment en què es va firmar el contracte.

El més greu de tota aquesta història de sentències és que no es tracta només d’un problema legal. Les clàusules irregulars són al darrere de molts desnonaments, d’autèntics drames familiars. I a més a més d’aquest cost moral també té un cost social i econòmic molt alt.

Notícies relacionades

Els abusos en la comercialització de productes bancaris estan col·lapsant els jutjats i obligant a desviar fons que haurien de servir per tenir una justícia més àgil, eficient i eficaç a resoldre problemes creats per no protegir de la manera que cal al seu moment els consumidors. Sense necessitat d’arribar a extrems de proteccionisme: simplement aplicant les mateixes normes que la gran majoria de països europeus.

El Govern que ha convertit en el seu escut davant de qualsevol problema polític l’apel·lació al compliment de la llei acaba de ser denunciat per la Comissió Europea davant el TJUE precisament per acumular més d’un any de retard a transposar la norma que ha de protegir els consumidors d’hipoteques. I això malgrat la cascada de sentències europees que demostren negre sobre blanc que aquí no es respecta la tan esbombada legalitat.