Editorial

Pujol Ferrusola torna a obrir camí

L'ingrés a la presó del primogènit allunya la possibilitat que s'anul·lin les proves que incriminen la família

1
Es llegeix en minuts
jgblanco38177431 madrid 25 04 2017  politica   jordi pujol ferrusola vuelve a170425115735

jgblanco38177431 madrid 25 04 2017 politica jordi pujol ferrusola vuelve a170425115735

Les investigacions sobre els delictes de la família Pujol van esclatar el juliol del 2014 a partir de la regularització d’uns fons a Andorra que van conduir la policia fins a un compte administrat per Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de qui va ser president de la Generalitat durant 23 anys, Jordi Pujol Soley. El pare va fer posteriorment la seva famosa confessió atribuint aquesta fortuna a una suposada herència llegada per l’avi als seus nets. Les investigacions judicials han posat sistemàticament en dubte aquest versió, ja que el volum final dels diners atresorats pels fills de l’expresident a Andorra i el tipus de moviments detectats en els seus comptes difícilment es poden justificar a partir del rèdit de la inversió del capital inicial. Els informes policials més aviat avalen una altra hipòtesi, la del cobrament de comissions d’aproximadament el 3% per l’adjudicació de contractes públics durant els mandats del pare a la Generalitat que els germans es repartien en comptes andorrans. En aquestes proves es basen les acusacions de la fiscalia, que els atribueix diversos delictes de blanqueig de diners i d’evasió fiscal. Delictes que, segons la documentació exhibida ahir, la policia considera que ha seguit comentent un cop iniciada la instrucció. Aquesta és la base de l’entrada a la presó decretada finalment ahir a la nit pel jutge.

Notícies relacionades

    Aquesta decisió resulta més transcendental del que sembla, perquè allunya el perill de l’anul·lació de les proves determinants que incriminen la família Pujol arran del desgraciat incident del pen drive aportat de males maneres per la policia al marge de la UDEF.

    El primogènit va ser el primer a ser investigat i ara és el primer que ingressa a la presó. De manera que tots els esforços de la família per exculpar-lo semblen ser en va a ulls del jutge instructor, José de la Mata, que aconsegueix tirar endavant el cas malgrat alguns incidents indesitjables en l’actuació policial. D’aquesta manera, l’estratègia dels Pujol de traslladar tota la responsabilitat al germà gran confiant en la posterior anul·lació de les proves que l’inculpen entra en una via morta. La història del llegat de l’avi i la perspicàcia inversora del seu net gran es va revelant com el que és, un muntatge per encobrir els delictes de tota una família.