El paradís fiscal de Delaware sedueix Espanya

Les grans multinacionals comparteixen adreça postal amb traficants d'armes i delinqüents

2
Es llegeix en minuts

Les empreses de l’Ibex 35 fan servir sempre la mateixa justificació per argumentar que no operen en paradisos fiscals malgrat que l’informe anual d’Oxfam identifica 969 societats de les grans empreses espanyoles en territoris opacs de nul·la o baixa tributació. L’al·legat que usen en defensa seva és que la Unió Europea no ofereix una definició comuna de paradís fiscal i que, per tant, cada país té els seus propis acords en matèria tributària. 

    

Doncs bé, si es considera paradís fiscal algun dels 48 territoris identificats per la legislació espanyola, encara es comptabilitzen 97 filials pertanyents a un total de 20 empreses de l’Ibex 35 en aquests territoris amb el Santander al capdavant (19 filials), seguit d’ACS (13), IAG Iberia (13) i Indra (13).

    

Dins dels territoris que no estan en la llista negra espanyola hi ha Delaware, el destí favorit un any més de l’Ibex 35 amb un total de 463 filials (l’any passat 417). El segon estat més petit dels EUA, per darrere de Rhode Island, té més societats registrades que habitants (1,2 milions empreses davant 935.000 residents). Les principals companyies americanes de l’índex Fortune 500 dels EUA han instal·lat a Delaware 19.000 filials i el 65% de les subsidiàries que tenen als EUA estan en aquest territori.

    

Delaware no és un territori amb zero tributació, ja que s’hi paga l’impost federal dels EUA, que és superior a l’impost de societats espanyol, encara que no es tributa per l’impost estatal ni pel local i hi ha grans avantatges fiscals. Però el que de veritat resulta atractiu de Delaware és la facilitat amb què es crea una empresa (poques hores), la nul·la informació que es requereix per fer-ho (menys que per tenir un carnet de biblioteca) i la confidencialitat dels pactes entre socis. A Delaware tot és possible en termes de flexibilitat mercantil, fet que resulta especialment atractiu per a les empreses que busquen confidencialitat i barra lliure en matèria de regulació. Per últim, Delaware compta amb uns tribunals (The Chancery Court) que són extremadament àgils i experts en resolució de conflictes mercantils.

Forat negre

Tot això fa que sense ser un paradís fiscal, segons el criteri de l’OCDE, sí que és un forat negre pel qual s’evadeixen milers de milions d’euros i en què les multinacionals fan i desfan al seu aire.

    

De les 463 firmes espanyoles domiciliades a Delaware, el 81% comparteixen les mateixes dues adreces postals a la petita ciutat de Wilmington (70.000 habitants). 

    

Al número 1.209 d’Orange Street aquestes empreses comparteixen domicili amb 300.000 més d’altres països. Una xifra similar té domicili a la suite número 400 de l’edifici ubicat al número 2.711 de Centreville ­Road. 

Notícies relacionades

    

Viktor Bout, el traficant d’armes rus conegut com «el comerciant de la mort», va usar dues adreces de Delaware, segons una investigació que va realitzar The New York Times el 2012. Un veí de luxe per a l’Ibex 35 i el Fortune 500.