Editorial

Les 'labores' d'Eduardo Mendoza

El premi Cervantes reconeix la llarga trajectòria de l'autor barceloní i la seva insubornable defensa de la literatura com a «gaudi del relat»

1
Es llegeix en minuts
jgblanco38117191 gra079  alcal  de henares  c a  de madrid   20 04 2017   el 170420130709

jgblanco38117191 gra079 alcal de henares c a de madrid 20 04 2017 el 170420130709 / Juan Carlos Hidalgo

En l’acte de concessió del premi Cervantes, Eduardo Mendoza va passar revista a la seva relació vital i intel·lectual amb 'El Quixot' i va remarcar de manera especial la «constant cervantina» de la seva obra. En resum, «donar vida al que sense la ficció seria una simple dada». La producció literària de Mendoza es caracteritza per una combinació excel·lent de la tradició novel·lesca, l’humor, la ironia i la llibertat estètica, en una línia que el fa deutor del llegat de Cervantes i que contempla l’humor com «una perspectiva més enllà de l’immediat», és a dir, com una forma de coneixement i aprehensió del món. 

Notícies relacionades

Eduardo Mendoza, com ja va dir al seu dia l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, reflecteix a les seves novel·les –especialment a 'La ciutat dels prodigis' – «el caràcter calidoscòpic i mestís de la ciutat» i aconsegueix crear, des de la picaresca i el retrat històric, des de la paròdia al retrat de costums, un referent literari de primer ordre, la creació d’un mite amb molt àmplia repercussió internacional.

El flamant premi Cervantes, que figura també entre els deu finalistes del Català de l’Any, ha accedit a l’honor del guardó més prestigiós de les lletres hispanes per la seva llarga trajectòria i gràcies a una insubornable defensa de la literatura, sense afectació ni presumpció, com a «gaudi del relat». Com ell mateix va remarcar al final del seu discurs, es dedica a 'sus labores'. Que són, ja ho van dir els clàssics, escriure, ensenyar i delectar.