ANÀLISI

Kim i Trump toquen tambors de guerra

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp38100688 files  this file photo taken on april 15  2017 shows an unid170420155856

zentauroepp38100688 files this file photo taken on april 15 2017 shows an unid170420155856 / ED JONES

La situació a la península coreana es fa cada dia més tensa. Kim Jong-un Donald Trump, els dos líders més impredictibles del planeta, toquen tambors de guerra, mentre que el Japó Corea del Sud contenen la respiració.

Amb un arsenal d’entre nou i 15 caps nuclears, les fanfarronades del règim nord-coreà –diumenge va celebrar el 105è aniversari del naixement de l’anomenat president etern, Kim Il-sung, amb l’exhibició d’una pel·lícula que simulava la desintegració d’una ciutat nord-americana a partir d’un míssil nord-coreà– han deixat de considerar-se un simple intent de cridar l’atenció. Les de Trump no es queden pas enrere. El dia 12, el president nord-americà, en referència al portaavions Carl Vinson i els seus vaixells de suport, va declarar que estava enviant a la zona una «armada molt poderosa» per dissuadir Pyongyang de qualsevol intent agressor. Aquella flota, no obstant, es dirigia a Austràlia per participar en unes maniobres.

L’arribada a la Casa Blanca de Trump, que durant la campanya electoral es va mostrar disposat a «menjar-se una hamburguesa» amb el tercer mandatari de l’única dinastia comunista de la història, ha desencadenat tota una bateria d’agressius gestos nord-coreans, que podria semblar que indiquen que la confrontació és a prop. Al seu torn, els enviats de Trump al nord-est de l’Àsia han repetit a les tres capitals –Seül, Tòquio i Pequín– que «l’era de la paciència estratègica s’ha acabat» i que ara s’han posat sobre la taula totes les solucions possibles, inclosa la militar, per posar fi als programes nuclear i de míssils balístics de Pyongyang.

Encara que finalment Corea del Nord s’ha abstingut de celebrar el naixement del seu fundador amb una nova prova atòmica, els preparatius de la qual van detectar els satèl·lits espia dels EUA, la tossuderia del règim a prosseguir amb el seu rearmament estratègic sembla haver esgotat també la paciència de Pequín. La Xina ja no vol que se l’associï amb Kim Jong-un i s’ha sumat a les sancions imposades per les Nacions Unides, inclòs el bloqueig de les vendes de petroli i la suspensió de les compres de carbó i dels vols que connectaven Pyongyang amb Pequín.

Aquest acorralament fa témer al Japó i a Corea del Sud que el règim, com amenaçava dijous el diari oficial Rodong, faci esclatar un «superpoderós atac preventiu». No podrà arribar a les costes d’EUA, però sí a les bases nord-americanes estacionades en aquells dos països, i d’aquí ve la urgència per buscar una solució. 

Notícies relacionades

Seül, amb més de 10 milions d’habitants, es troba a només 55 quilòmetres del paral·lel 38, la línia que divideix la península coreana en dos estats antagònics. Aquesta curta distància fa vulnerable la capital sud-coreana davant d’un atac convencional (i no diguem nuclear) del Nord, que té el quart Exèrcit més nombrós del món, amb 1,1 milions d’homes.

A aquestes altures ja no resulta inversemblant que Pequín deixi caure el seu insubordinat veí i permeti la reunificació de la península. A canvi, Washington hauria de comprometre’s a no instal·lar-hi el sistema de defensa aèria THAAD i a retirar, almenys parcialment, el seu contingent de 28.500 soldats que té destacats al Sud.