EDITORIAL

Alerta amb els tipus d'interès

Una sacsejada a l'euríbor podria tenir repercussions també en els comptes públics, que continuen sense recuperar la solvència de fons

1
Es llegeix en minuts

El cicle a l’alça dels tipus d’interès s’ha iniciat amb el canvi de tendència de la Reserva Federal dels Estats Units i tard o d’hora s’estendrà a Europa. La pujada arribarà quan la recuperació de l’economia és encara molt fràgil i quan encara no s’ha fet neteja completa d’alguns riscos acumulats al sector bancari, com estem veient a Espanya amb el cas del Popular. Així doncs, convé estar alerta i prendre mesures de prudència.

Espanya continua sent una economia molt endeutada, i una alça brusca o sostinguda en el temps dels tipus d’interès pot amenaçar la recuperació dels últims anys. La transferència d’una part del deute privat a les arques públiques a través del rescat bancari no elimina totalment el risc que alguns particulars i algunes empreses no puguin fer front a una pujada dels tipus sense posar en crisi el consum i la solvència dels bancs. Les hipoteques a Espanya continuen sent majoritàriament variables, una modalitat que cobreix més del 90% del mercat, de manera que una sacsejada a l’euríbor podria tenir repercussions també en els comptes públics, que continuen sense recuperar la solvència de fons i s’han quadrat, en l’últim Pressupost presentat, per la via de la reducció dels interessos del deute degut a les condicions de mercat i per la incipient recuperació basada en uns salaris baixos que tampoc podrien resistir una pujada substantiva dels tipus. Alerta, doncs.