Dues mirades

Menjar llibres

La festa del 'Berenar literari' de cada Dijous Sant a El Cucut, de Torroella de Montgrí, representa l'essència de la llibreria com a reducte de civilització

1
Es llegeix en minuts
Parada de llibres a Barcelona, en la diada de Sant Jordi del 2015.

Parada de llibres a Barcelona, en la diada de Sant Jordi del 2015. / JORDI COTRINA

L’any 2011, el dia de Pasqua va ser un 24 d’abril. El dia abans, doncs, va ser Sant Jordi, un Dissabte de Glòria. Les perspectives del Gremi de Llibreters eren incertes, perquè no sabien com reaccionaria el ciutadà davant la idea de celebrar el dia del llibre en plena Setmana Santa. En un poble de l’Empordà, Torroella de Montgrí, van decidir que calia donar resposta a la incertesa amb una idea atrevida. A la llibreria El Cucut, Teresa Calabús i tota la seva colla van pensar de muntar el que van batejar com a «Berenar literari», una congregació d’escriptors de tota mena al voltant d’uns brunyols (a l’Empordà són brunyols) que simplement es trobaven un Dijous Sant per compartir una tarda «de coneixences insòlites», com ha escrit Adrià Pujol. L’invent va triomfar i es va consolidar i avui arriba a la seva setena edició, amb una col·lecció de cromos que inclou els autors més mediàtics, els més venuts, els més exquisits, els més rondinaires, els més simpàtics, els més pesats, els més poètics, els prosistes més purs i els més impurs, els que busquen lectors i alguns que busquen editorials perquè estan convençuts de la solidesa infinita de la seva obra inèdita. 

Notícies relacionades

  

 L’organització i l’escenografia són colossals. Representen l’essència de la llibreria com a reducte de civilització. I de festa.  L’excursió es podria completar amb unes angules del Ter, però ara es època de veda. Menjarem llibres, doncs. I brunyols.