EDITORIAL

El gihadisme i l'impacte mediàtic

Alemanya és el país europeu que ha tractat més bé els refugiats. El terror busca treure el pitjor d'Europa

1
Es llegeix en minuts
jgblanco38028926 policemen stand in front of the main entrance of the dortmun170412112550

jgblanco38028926 policemen stand in front of the main entrance of the dortmun170412112550 / PATRIK STOLLARZ

Tot i que s’han considerat altres hipòtesis, la Fiscalia Federal alemanya ha prioritzat la pista gihadista en l’atemptat amb tres bombes contra l’autobús del Borussia de Dortmund quan l’equip es dirigia dimarts al seu estadi per disputar contra el Mònaco els quarts de final de la Champions. La policia ha detingut un sospitós amb antecedents de relacions amb l’islamisme radical i en busca dos més. Els explosius, que contenien metralla, només van ferir lleument el futbolista català del Borussia i exjugador del Barça Marc Bartra, que va ser operat del canell i ja va rebre l’alta, però podien haver causat una matança de conseqüències i repercussions enormes.

Notícies relacionades

És clar que, des que l’Estat Islàmic (ISIS) ha retrocedit en les seves bases de l’Iraq i Síria a causa dels bombardejos dels EUA, Rússia i altres països, l’estratègia del terror s’ha dirigit a atemptar a Occident amb cèl·lules adormides o amb els anomenats llops solitaris, utilitzant qualsevol mètode (últimament camions contra la multitud) i amb l’objectiu d’aconseguir la màxima repercussió mediàtica. Així s’ha d’interpretar l’atac a l’equip del Borussia i indirectament a la competició més important del món del futbol de clubs, la Champions. En el lloc de l’atemptat s’han trobat tres còpies d’una carta en la qual es defineixen com a objectius les celebritats d’Alemanya, i entre elles esportistes, actors i cantants. També s’exigeix la retirada de Síria dels avions Tornado alemanys i el tancament de la base militar nord-americana de Ramstein, a Alemanya.

No és la primera vegada que l’ISIS es fixa en el futbol com a objectiu. Recordem que els sagnants atemptats de París del novembre del 2015 es van iniciar a prop de l’Stade de France, on es disputava un partit amistós entre França i Alemanya. El fet que Alemanya s’hagi convertit en centre dels atacs del gihadisme –l’atemptat amb un camió a Berlín en vigílies de Nadal va causar 12 morts– no és aliè segurament a l’obsessió de l’islamisme radical per agreujar les contradiccions en els països occidentals. Alemanya ha sigut el país que ha tractat més bé el problema dels refugiats de la guerra de Síria i el que n’ha acollit més quantitat, i es tractaria així d’influir en l’opinió pública i els partits per endurir encara més la política migratòria, segons la coneguda estratègia de com pitjor, millor.