ANÀLISI

Els reptes del nou subjecte polític

La indefinició respecte al referèndum manté la unitat a la confluència de Colau i Domènech

1
Es llegeix en minuts
b1ef2f57-668c-415d-9aad-0f444eb862f9

b1ef2f57-668c-415d-9aad-0f444eb862f9

Després de mesos de preparatius el nou partit, amb un nom que encara no està decidit, ha vist la llum. L’assemblea fundacional ha elegit una direcció capitanejada per Ada Colau i Xavier Domènech, els líders que van conduir a l’èxit l’indefinit projecte que va guanyar, primer les eleccions municipals a Barcelona aconseguint l’alcaldia i més tard les generals, convertint-se en primera força política a Catalunya. I han consensuat un projecte polític que es declara republicà, partidari de l’economia col·laborativa, de la reforma fiscal i de reduir les desigualtats i procliu a la celebració d’un referèndum a Catalunya, encara que no de trencar amb Espanya sinó de mantenir-s’hi en un marc de respecte a la plurinacio­nalitat.

    

No obstant, no ha resolt les qüestions més problemàtiques per al seu futur: la relació amb Podem i la seva posició en un referèndum d’autodeterminació que podria no ser acordat. La negativa de Podem a integrar-se en el nou subjecte polític manté la fragmentació de l’espai i redueix les seves expectatives electorals, especialment en les generals, una cosa de la qual és molt conscient la cúpula estatal de Podem, que advoca per l’entesa.

Notícies relacionades

    

I la indefinició respecte a la posició en el referèndum manté la unitat de l’únic partit en què encara conviuen federalistes, confederals i independentistes. D’aquí surt la vaguetat de la seva fórmula «sobiranies compartides». ¿Podran resoldre-ho tot plegat sense trencar-se?