LA CLAU

Un debat imprescindible

Barcelona es proposa crear empreses públiques d'aigua i llum amb escassa controvèrsia política i mediàtica

1
Es llegeix en minuts
 

  / ALBERT BERTRAN

Amb pocs dies de diferència, hem sabut que l’Ajuntament de Barcelona pretén crear dues empreses públiques per gestionar el cicle de l’aigua i la llum que consumeix el consistori mateix per evitar treure-la a concurs públic. El que resulta certament curiós és que un assumpte de tanta transcendència amb prou feimes hagi tingut un mínim debat públic, ni polític ni mediàtic. De fet, aquest divendres la creació de la nova companyia pública d’energia no va comptar pràcticament amb oposició al ple municipal, només el PP s’hi va oposar. Resulta sorprenent que ni el PDECat ni Ciutadans hi votessin en contra.   

Notícies relacionades

Aquest vent remunicipalitzador –eufemisme per no parlar de nacionalitzacions– bufa emparat per les destrosses de l’actual crisi i pels excessos de certes companyies que van voler passar de ser monopolis públics a monopolis privats. Però aquesta és una visió adamista. La companyia que gestiona l’aigua a Barcelona ja és un consorci públic privat. I no tot el que és públic ha passat millor la prova de la crisi que el que és privat. Una part substancial dels greuges que van portar al poder els actuals gestors de la ciutat els van cometre les caixes, que eren entitats de dret públic i que –ho hem vist amb Bankia CatalunyaCaixa– s’han endut la major part de les ajudes de l’Estat tot i ser més responsables de la bombolla immobiliària i dels desnonaments fins i tot que la banca estrictament privada. Encara que també hi hagi excepcions com La Caixa o Kutxabank.

És ingenu pensar que la simple gestió directa dels serveis públics millorarà l’eficiència en la gestió fins al punt d’abaratir el preu per al públic. Alguns s’obliden dels temps en què les companyies elèctriques eren públiques, moment en el qual la tarifa de la llum va acumular una part substantiva del dèficit que avui encareix el rebut. S’ha de debatre el tema a fons, no tot el que es deixi de pagar a les concessionàries serà benefici. I també s’ha de pensar que les companyies que avui gestionen uns, demà ho faran uns altres. ¿No seria millor regular millor abans que nacionalitzar?