Petit observatori

L'horari, la llum i la xocolata

Científics de prestigi han arribat a associar el canvi d'hora amb un augment de fins al 12% del nombre d'infarts

1
Es llegeix en minuts

He complert rigorosament la norma que es va fer pública fa pocs dies. Avançar una hora el rellotge.

    No tenia present que hi hagués tants rellotges a casa. He anat d’habitació en habitació i n’he descobert un que no el tenia present, i que naturalment estava aturat. Fins i tot n’hi havia un altre, molt decoratiu, que estava amagat dins un armari. Primer m’ha sabut greu, perquè un rellotge no està fet per ser abandonat sinó per acompanyar-nos cada minut i cada segon. De fet, els seus batecs ens acompanyen en els nostres batecs i deixar-los morir és una falta de respecte. D’altra banda, quan he vist immòbils les agulles d’aquell rellotge, que s’havia parat a les sis i vint-i-tres minuts, m’ha resultat impossible saber què estava fent, jo, aquell dia a aquella hora.

    El que he sabut, ara, és que els metges han avisat dels efectes negatius del canvi d’horari. I se m’ha presentat el problema: ¿avanço l’hora dels meus rellotges encara actius, per continuar connectat a la vida que m’envolta, arribar a l’hora en punt a la cita? O potser, preocupat per la salut, no avanço les agulles i em converteixo en «aquell que sempre arriba tard»? Àngels Gallardo ha recollit aquesta opinió mèdica: l’organisme triga 10 dies a assimilar l’impacte que provoca avançar el rellotge.

Notícies relacionades

    Ara es fan estudis de tot. Científics de prestigi han arribat a associar el pas a l’hora d’estiu a un increment de fins al 12% dels infarts de miocardi. Naturalment, ha aparegut la polèmica. El doctor Bulbena és un expert en un tema apassionant: la influència de la llum en les persones. Per a mi és una investigació extraordinària. Com ens influeix la lluminositat ambiental. Em fa pensar, per primera vegada, en les reunions de persones en les quals algú diu «abaixeu la llum» i un altre reclama que s’apugi. 

    I una nutricionista no descarta la influència del canvi horari en un petit increment gratificant de xocolata. Jo sóc xocolatòfil practicant. Però no estic condicionat per cap canvi de llum. A les fosques també la busco. 

Temes:

Canvi d'hora