Dijsselbloem i els porcs del sud

Els europeus no es mereixen un Eurogrup presidit per un persona amb prejudicis sobre els seus propis membres

2
Es llegeix en minuts

El president de l’Eurogrup ha collat aquests porcs del sud. ¡Què és això d’estar demanant diners quan després se’ls gasten tots en alcohol i dones! L’acrònim anglès PIGS (porcs en català) es va encunyar durant la crisi de l’euro per designar el conjunt de països (del sud, és clar) que estaven al límit de la fallida (en anglès Portugal, Italy, Greece, Spain). El seu ús recorda les fortes tensions nord/sud, sobretot arran del rescat grec, que gairebé van arrossegar la unió mone­tària.

    

Les declaracions de l’holandès Jeroen Dijsselbloem, que coincideixen amb el 60è aniversari del projecte europeu, són intolerables per masclistes i xenòfobes, però sobretot per venir del màxim representant d’una institució tan re­llevant.

    

L’Eurogrup no és un òrgan oficial de la Unió Europea, és un fòrum més o menys informal que reuneix una vegada al mes els ministres d’economia dels 19 països que comparteixen l’euro com a moneda. Les seves funcions no són legislatives ni tampoc executives, però durant la crisi ha anat guanyant pes fins a convertir-se en una molt poderosa institució que no rendeix comptes a ningú perquè ningú havia previst en els protocols europeus que acabés manant tant.

    

L’explicació del poder creixent de l’Eurogrup s’ha de buscar en el paper que ha jugat en els rescats de Grècia, Irlanda, Portugal, Xipre i Espanya. Una bona part del finançament per salvar de la fallida aquests països no ha vingut directament de les institucions europees, sinó que ha sigut aportada directament per països de l’euro o a través de mecanismes creats pels estats membres per evitar la mutualització del deute. Com que tècnicament els diners no els han aportat les institucions de la UE, sinó els països de l’euro, l’Eurogrup, com a fòrum d’aquests països, s’ha convertit en una institució molt rellevant.

    

De fet, hi ha qui veu l’Eurogrup reforçat i amb una reforma profunda de la seva governança el futur germen d’un ministeri d’Economia únic per als països de l’euro que permetria harmonitzar impostos i normatives per reforçar la moneda comuna dins d’aquesta Europa a dues velocitats.

Notícies relacionades

    

Ara que el projecte europeu està qüestionat pel brexit i els moviments euròfobs és més important que mai que les institucions siguin democràtiques, rigoroses i rendeixin comptes. Els europeus no es mereixen un Eurogrup presidit per una persona amb prejudicis sobre els seus propis membres. Les institucions han de ser respectables. I per això, el primer pas és respectar les regles i les persones.