IDEES

Faunes, turistes i llibreries consigna

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp36231674 suplemento  distritos  llibreria calders    una de las activ170322115215

zentauroepp36231674 suplemento distritos llibreria calders una de las activ170322115215

Sembla que les llibreries ja no poden ser només llibreries. Han d’emular aquells  Ràpid que tant despatxen jocs de claus com arreglen sabates.

No soc un integrista i admeto que, com en l’entorn Microsoft Office, soc usuari nivell mitjà del model llibreria amb tirador de cervesa. Sovint reposto a La Calders. La Isabel, la meva llibreïna, llibretera i veïna, em va explicar ahir una visita més rara que una aparició mariana. Un paio va venir en representació d’una aplicació per a telefonia a través de la qual els turistes usarien el seu local per deixar-hi les maletes. La «llibreria consigna», una oferta que no podia rebutjar. La Isabel, és clar, la va rebutjar: fomentar el turisme a Sant Antoni és com untar-te de melmelada per atraure els mosquits a la sabana africana.

Notícies relacionades

A pocs metres de la Calders, un altre establiment oferia aquest servei fa anys. El Javi em va explicar que al bar de la seva família, on les timbes de taxistes duraven tota la nit animades per anisats, s’expenien tiquets i es guardaven maletes per a busos que travessaven la Península. La  diferència és que, a canvi, aquests els portaven productes del poble per ser degustats pels seus clients del taller de botons, les bàscules Pibernat, les cotxeres de Borrell. Treballadors que construïen barri. Que explicaven les seves històries a la barra. Que no se n’anaven després de fer servir el bany i fer que pugessin els preus.

Faunes, basiliscos i llibreries consigna. Alguns es pensen que les llibreries són animals mitològics mixtos que només van existir algun dia. Però resisteixen. I jo m’imagino la Isabel i l’Abel d’aquí deu anys, asseguts al cobert de la Calders: tocant el banjo, fent un jersei a mitja amb Incerta glòria a la pitrera, palpant el seu rifle de perdigons i mastegant tabac. Oferint tragos i llibres: tot el que necessita algú amb set. Convertits en Koreander, el llibreter irritable que li diu a Bastian: «No suporto els nens. Està de moda fer escarafalls quan es tracta de vosaltres… ¡però això no va amb mi! Tot ho fan malbé i tant els fa que els grans puguin tenir preocupacions». Canviïn nens per turistes i La història interminable per la història interminable de Barcelona.