Jo també vull tenir el meu dia

He pogut assistir a la progressiva aparició de la dona en oficis abans reservats a l'home

1
Es llegeix en minuts
 

  / RICARD CUGAT

Em sembla que m’ha passat per alt la celebració del Dia de la Dona Treballadora. Si és així ja em perdonaran. Però, francament, em sembla una celebració que actualment no té gaire sentit. Que el va tenir, sens dubte. Ja fa anys que es va posar en marxa un moviment d’abast social que denunciava la submissió de les dones als homes i reclamava la igualtat de drets. Inclosos, naturalment, els laborals. Les dones s’havien d’emancipar del poder masculí.

    Jo he viscut, amb el pas dels anys, l’extraordinària evolució de la dona en la societat. L’equiparació de dones i homes només existia en àmbits molt definits i minoritaris. En el món de l’art, per exemple, hi havia la presència d’algunes pintores i escriptores. I no faltaven famoses cantants d’òpera. Però on les dones eren acceptades amb naturalitat era als hospitals, naturalment en la modesta condició d’infermeres, per allò de la tendresa i la capacitat maternal tòpicament femenines.

Notícies relacionades

    Una llarga vida m’ha permès comprovar la progressiva i revolucionària aparició de la dona en oficis i territoris socials que havien estat reservats per als homes. La marginació de la dona venia de molt lluny, fins i tot del Gènesi: «Amb la dona Eva, va començar el pecat, i per ella tots morim». Com a atac a la dona no em sembla superable.Tampoc està malament el que es diu a la famosa tragèdia del clàssic Eurípides: «Les dones sempre han estat un llast feixuc per als èxits del homes». ¡Si aquests il·lustres personatges ens veiessin!

    Quantes dones, avui, no són obstacle per a res. Dones que guanyen el premi Nobel de Literatura, dones científiques que fan descobriments decisius, dones que encapçalen una política... Dones anònimament heroiques. Això de la «dona treballadora» em sembla que s’hauria de reconsiderar. Però si s’ha de mantenir, en aquesta societat que vol ser igualitària, em semblaria coherent que s’implantés el Dia de l’Home Treballador.