EDITORIAL

Turquia i les eleccions holandeses

El resultat tindrà enormes conseqüències en una Europa que contindrà l'alè davant un avanç populista

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp37533242 turkey s president recep tayyip erdogan addresses a meeting 170303230703

zentauroepp37533242 turkey s president recep tayyip erdogan addresses a meeting 170303230703 / Yasin Bulbul

Holanda és la primera cita electoral de l’any en una Europa que viu atònita l’ascens del populisme i d’una extrema dreta desacomplexada que, sense haver guanyat eleccions i encara menys, haver arribat al poder, ha aconseguit escorar cap als seus postulats els programes dels altres partits, siguin conservadors o socialdemòcrates. Les eleccions d’aquell país donaran aquest dimecres la mesura d’aquella amenaça a la convivència i el seu resultat tindrà repercussions a la resta d’Europa, principalment als països que voten aquest any.  França i Alemanya, i potser Itàlia.

El populisme té una base comuna feta de xenofòbia, nacionalisme i antieuropeisme. L’holandès té una característica pròpia, la islamofòbia. No és que en altres llocs no existeixi, però al partit que lidera Geert Wilders, l’odi a l’islam és la seva raó de ser. Al seu programa promet prohibir l’Alcorà i tancar totes les mesquites.

Notícies relacionades

Concorren a aquestes eleccions 28 partits polítics, alguns d’aquests, de nou encuny. Aquesta fragmentació, fruit de la crisi política i econòmica general, només beneficia els populistes. El retrocés dels partits tradicionals, democristians i socialistes, és molt acusat segons tots els sondejos, mentre que creixen els situats als extrems, en aquest cas el Partit de la Llibertat (PVV) de Wilders, i els verds. No obstant, l’humor dels holandesos s’ha de veure. El líder islamòfob ha hagut de rebaixar el to antieuropeu de la seva campanya al constatar que molts votants el rebutjaven i no estaven disposats ni a abandonar la Unió Europea ni a emprendre una guerra amb la institució europea. Sigui quin sigui el resultat, la gran fragmentació política no augura una fàcil formació de Govern en un moment en què més que mai és necessària la solidesa de les institucions.

Les últimes hores, en plena campanya ha aparegut un factor que pot tenir conseqüències favorables per al partit de Wilders. És la crisi turcoholandesa desencadenada per la prohibició del Govern de la Haia de permetre l’aterratge de l’avió d’un ministre turc per assistir a un míting a favor de la reforma constitucional promoguda per a glòria del president Erdogan, que s’ha afanyat a amenaçar Holanda. Aquest dimecres els holandesos votaran i la resta d’europeus contindrem l’alè.