¿Els holandesos s'han rendit al nacionalisme excloent?

El 44% dels habitants dels Països Baixos és favorable als immigrants de fora de la Unió, un nivell d'acceptació que està per sobre de la mitjana europea

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp37281117 files  this file photo taken on april 1  2008 shows dutch po170215163306

zentauroepp37281117 files this file photo taken on april 1 2008 shows dutch po170215163306 / VALERIE KUYPERS

Holanda, país fundador de la Unió Europea, tradicionalment europeista i amb una arrelada tradició de liberalisme social i multiculturalisme, és notícia. Per primera vegada en la història és possible que el guanyador de les seves eleccions parlamentàries sigui l’islamòfob i euroescèptic Geert Wilders. Amb un 15% d’intenció de vot i posició d’outsider, sembla poc probable que el seu Partit de la Llibertat (Partij voor de Vrijheid – PVV) entri en una coalició de govern. Però el seu discurs impregnat de nacionalisme excloent ha marcat el to de l’actual campanya. Llavors, ¿s’han tornat antieuropeistes i xenòfobs els holandesos? La resposta probablement és negativa.

Segons l’estudi d’Eurobaròmetre més recent, la immigració és un dels temes més importants per a l’opinió pública del país. Però Holanda continua estant entre els països de la Unió Europea on l’acceptació de la immigració es manté més alta, en un context de fort declivi en tot continent després de la crisi migratòria de l’any 2015. Actualment, un 44% dels holandesos manté una visió favorable dels immigrants de fora de la Unió Europea. Encara que això significa que la majoria no els veu amb bons ulls, el nivell d’acceptació està per sobre de la mitjana europea.

Apatia aparent

Apatia aparentL’altra qüestió d’interès és el rebuig a la Unió Europea. Holanda ha sigut un país tradicionalment molt eurooptimista. Actualment els holandesos aparentment ja no destaquen en aquest sentit, només un 33% declara que en té una visió positiva, un 39% es manté agnòstic, i un 28% té una opinió negativa de la Unió Europea, una imatge una mica més europessimista que la mitjana del continent. Però sota aquesta aparent apatia envers la Unió Europea s’amaga un fort suport als seus èxits clau com, per exemple, la lliure circulació de persones (84% a favor) i la moneda comuna (77% a favor). A més a més, la possibilitat d’un nexit sembla descartada: en un estudi dut a terme el mes de maig de l’any passat, Holanda apareix com el país membre amb el nivell de rebuig més alt envers una hipotètica sortida del seu país de la Unió Europea (76%).

Notícies relacionades

Atès que els holandesos es mostren ambivalents en la seva imatge de la Unió Europea però continuen mantenint un important nivell de suport a les seves polítiques clau i rebutgen rotundament la possibilitat d’un nexit, podem descartar la possibilitat que l’euroescepticisme agafi força a curt termini.

No obstant, en el tema de la immigració observem més potencial per a una mobilització negativa. L’actual campanya de Geert Wilders reflecteix aquesta configuració: mentre que sembla haver deixat de banda el seu objectiu d’impulsar la sortida d’Holanda de la Unió Europea, continua entestat a convèncer els holandesos que la solució per a la qüestió de la immigració seria abandonar d’una vegada les polítiques de multiculturalisme liberal i rendir-se davant la seva visió de nacionalisme excloent. Dimecres que ve sabrem fins a quin punt això ha funcionat.