ANÀLISI

Fillon, la llei i la paraula

"Ningú s'imagina el general De Gaulle imputat", va dir el candidat per desqualificar Sarkozy. Ara, ironies de la política, l'imputat serà ell

2
Es llegeix en minuts

L'anunci de François Fillon de no retirar-se de la carrera electoral –resistir, no cedir, no rendir-se, en les seves paraules--, tot i que el 15 de març serà imputat/investigat (mis en examen) per les suposades feines fictícies de la seva dona i de dos dels seus fills, que van ingressar gairebé un milió d'euros de diner públic, col·loca la seva candidatura i la dreta al caire de l'abisme. La seva campanya està avariada des que el 25 de gener la fiscalia financera va obrir una investigació, els seus mítings no se salven de les esbroncades i les cassolades, ha caigut al tercer lloc a les enquestes, a vuit punts de Marine Le Pen i a sis d'Emmanuel Macron, i perd suports a les seves pròpies files: alguns diputats sarkozystes li han demanat que abandoni i el petit partit centrista UDI (Unió de Demòcrates Independents) ha anunciat que suspèn la seva participació en els actes de Fillon a l'espera de prendre la setmana que ve una decisió definitiva sobre la seva continuació o no a la coalició de la dreta encapçalada pels Republicans.

El 15 de març, dos dies abans del tancament de les candidatures, tres jutges examinaran el cas. Fillon se sotmetrà així a la llei, tot i les seves denúncies que l'Estat de dret i la presumpció d'innocència han sigut violats des que 'Le Canard Enchaîné' va destapar l'assumpte. Però, a més de la llei, Fillon s'enfronta a la violació de la seva paraula. A l'esclatar el cas, va cometre l'immens error de declarar al telediari de més audiència que només deixaria la carrera electoral si els jutges l'imputaven. Posava així el seu futur en mans de la justícia, però Fillon diu ara que la decisió de retirar-lo no la prendran els jutges, sinó els francesos. En realitat, pocs dies després del seu error, va rectificar i va manifestar que només les urnes el jutjarien. Però el mal ja estava fet. Tot i la seva marxa enrere, aquests francesos als quals apel·la poden entendre que no només ha pogut violar la llei, sinó també la seva paraula.

ELS VOTS PERDUTS

Notícies relacionades

Aquesta rectificació, es diu, la va fer a instàncies del seu antic cap i després adversari, Nicolas Sarkozy, a qui Fillon havia combatut abans de les primàries de la dreta pels seus assumptes judicials pendents. “Ningú s'imagina el general De Gaulle imputat”, va dir Fillon per desqualificar Sarkozy. Però ara, ironies de la política, l'imputat serà ell mateix.

El candidat de la dreta va al·legar per no retirar-se que no vol deixar als francesos l'única elecció entre l'extrema dreta de Le Pen i la continuació de l'hollandisme representada, segons ell, per Macron. Encara que Fillon mantingui la seva candidatura fins al final, cosa que està en dubte tot i la seva contundent determinació, la incògnita és saber on aniran a parar els seus vots perduts. Una part poden caure del costat de Le Pen i una altra de Macron, tant en la primera com a la segona volta si Fillon és eliminat. Però el que sembla segur és que si el candidat que s'enfronti a Le Pen a la segona volta és Macron, serà més fàcil que reculli els sufragis de l'esquerra i impedeixi així la victòria del populisme d'extrema dreta.