Editorial

Nou gir en les presidencials franceses

Fillon, que es presentava com el paladí de la transparència, ha passat a un quart lloc després de conèixer-se l'escàndol

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp37313553 file photo   francois fillon  a former french prime minister170216102725

zentauroepp37313553 file photo francois fillon a former french prime minister170216102725 / STEPHANE MAHE

Es podrà discutir si correspon a l’Assemblea Nacional aixecar la immunitat al diputat i aspirant conservador a les eleccions presidencials franceses François Fillon, convocat per un jutge per ser imputat per l’escàndol dels sous de la seva dona com a suposada assistent parlamentària i d’altres familiars. El cert és que la carrera cap a l’Elisi adquireix ara un nou gir desconcertant. D’encapçalar els sondejos, Fillon, que es presentava com el paladí de la transparència, ha passat a un quart lloc després de conèixer-se l’escàndol. El cap de cartell dels Republicans ha negat totes les acusacions, però les seves explicacions públiques resulten totalment insatisfactòries. Tot i així, el candidat s’ha mostrat desafiador declarant que l’única sentència que accepta és la de les urnes i ha optat per embolicar-se amb la bandera al dir que França és més gran que els seus errors.

Fillon no és l’únic candidat que té comptes pendents amb la justícia. La candidata de l’extrema dreta, Marine Le Pen, també en té encara que es nega a comparèixer davant del jutge. A diferència de Fillon, aquesta actitud no li passa factura electoral. Aquesta és una campanya molt atípica, però està en línia amb el que passa en altres parts del món on el que és imprevist es fa realitat. Ara com ara, els aspirants que apareixen amb més possibilitats són Le Pen, malgrat estar imputada, i l’europeista Emmanuel Macron, un candidat sense un partit al darrere.