VIGÍLIES DEL MOBILE WORLD CONGRESS

El component humà de cada telèfon mòbil

En la indústria electrònica global la força de treball s'exposa a explotació i abusos de drets humans

2
Es llegeix en minuts

S'acosten les dates en què Barcelona es mostra més visiblement com a Mobile World Capital: la celebració del Mobile World Congress. Centenars d'expositors es reuneixen per presentar les últimes tendències en la digitalització de totes les operacions quotidianes. Entre ells, les grans empreses de l'electrònica que governen les principals cadenes de subministrament globals.

Mentre la mirada es posa en els dispositius que tenim a la mà i les seves aplicacions, queda en un pla invisible el fet que aquestes cadenes globals són xarxes molt complexes formades per milions de persones treballadores vulnerables a l'explotació amb condicions de treball que s'equiparen sovint a l'esclavitud moderna.

Les marques d'electrònica impulsen pràctiques comercials que busquen la reducció de costos a cada pas de la cadena; deslocalitzen la producció i canvien de proveïdors per aconseguir terminis d'entrega cada vegada més ajustats per preus més baixos. Aquestes pràctiques aprofiten i indirectament fomenten una força de treball desprotegida contra vulneracions dels drets humans, com ara jornades excessives, salaris indignes, treball forçós, discriminació, riscos per a la salut i la seguretat, i restriccions a la llibertat d'associació.

VEUS CONTRA ELS ABUSOS

Al Mobile World Congress es parlarà de com la connectivitat pot facilitar el desenvolupament social i econòmic i promoure els Objectius de Desenvolupament Sostenible a través de la inversió en innovació i en la xarxa. Un debat que no inclourà en canvi les veus dels treballadors i les treballadores en lluita contra els abusos a què aquestes cadenes de subministrament globals els sotmeten, una qüestió capital per al desenvolupament social. Dos exemples recents.

L'octubre passat, xarxes de suport de Myanmar van ser informades que una fàbrica de Cal-Comp Electronics de Tailàndia estava retenint passaports i permisos de treball i cobrant tarifes exorbitants de fins a 700 dòlars per contractar treballadors i treballadores de Myanmar. Comp Electronics produeix components electrònics per a grans marques, algunes d'elles presents al MWC d'aquest any.

Privar les persones treballadores de la possessió dels seus propis passaports i documents d'identitat personal juntament amb el cobrament de taxes altes de reclutament restringeix fortament la seva llibertat de moviment i per tant augmenta el risc de treball forçós. Gràcies a l'actuació de les xarxes locals en contacte amb forts compradors públics, al novembre els documents d'identitat van començar a ser tornats així com les tarifes indegudes.

HORES EXTRES

A Les Filipines, C&F va acomiadar 87 persones el juny passat --al·legant reducció de comandes-- entre les quals hi havia 63 membres d'un sindicat. L'empresa es va quedar amb només 20 persones en plantilla (cinc sindicalistes) però va mantenir 50 persones contractades a través d'ETT amb hores extres diàries. A l'agost la xifra de persones contractades ja havia pujat a 200 en total.

Notícies relacionades

El departament de Treball de les Filipines va abordar el cas com a pràctica antisindical i va exigir la readmissió de les 87 persones. L'empresa, no obstant, va combatre aquesta decisió i va obligar moltes d'elles a acceptar compensacions per acomiadament. Aquest gener només 22 persones que s'havien resistit a acceptar la compensació van ser finalment readmeses, però no amb les mateixes condicions com exigia el departament i aïllades en un pavelló a part per restringir l'abast del seu discurs. C&F també produeix components electrònics per a alguns dels expositors al MWC.

En la gran celebració del progrés tecnològic que vol ser el Mobile World Congress pot ser fàcil obviar que, en gran part, els components de la indústria electrònica són, en definitiva, persones.