Editorial

La infanta Cristina, absolta

El procés del 'cas Nóos' no ha sigut fàcil per a la justícia, que havia de demostrar que no hi ha privilegis a ulls de la llei

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp33016512 gra089  palma de mallorca  02 03 2016   la infanta cristina 170216192742

zentauroepp33016512 gra089 palma de mallorca 02 03 2016 la infanta cristina 170216192742 / CATI CLADERA

El cas Noós, el procés que per primera vegada va portar dos membres de la reialesa espanyola al banc dels acusats, ha acabat després d’11 anys amb una sentència que molts juristes consideren benigna. Iñaki Urdangarin, marit de la infanta Cristina, ha sigut condemnat per corrupció: el tribunal li ha imposat una pena de sis anys i tres mesos de presó per haver creat juntament amb el seu exsoci Diego Torres (condemnat a vuit anys i sis mesos de presó) una trama de frau a Hisenda i de desviament de fons públic a l’Institut Nóos. La infanta, germana del Rei, ha sigut absolta de dos delictes de frau a Hisenda, i acabarà aquest llarg procés amb una multa de 265.000 euros en concepte de responsabilitat civil (com que va dipositar 587.413 euros l’any 2014, ara recuperarà gairebé la meitat d’aquesta xifra).

Notícies relacionades

El tribunal, doncs, ha pres en consideració la línia argumental de la defensa de la germana del Rei, que va consistir a al·legar ignorància sobre tot el que concernia a l’Institut Nóos, la gestió econòmica de la seva família i els seus assumptes fiscals. No hi ha, segons el tribunal, delicte en les accions de la infanta a causa de la ignorància sobre la procedència de fons que permetien, entre altres assumptes, pagar despeses domèstiques i costejar-se un safari africà. Com no podia ser d’una altra manera, la Zarzuela va reiterar el seu respecte per la independència de la justícia, i la sentència va ser rebuda amb l’esperada diversitat d’opinions entre els partits polítics.

No ha sigut aquest un cas senzill ni per a la justícia espanyola, que havia d’assegurar als ciutadans que tothom és igual davant la llei, ni per a la família reial, que ha vist com la institució ha arribat a unes cotes d’impopularitat mai vistes amb anterioritat a causa en part de la informació que s’anava filtrant del cas. La sentència, suavitzada pels atenuants, permet a la Casa Reial girar full. Però l’assumpte no ha acabat. El fiscal Pedro Horrach ja ha anunciat que demanarà la presó preventiva immediata per al cunyat del Rei i per a Torres, amb l’argument del risc de fuga. Els seus advocats defensors van afirmar que recorreran la sentència davant el Tribunal Suprem. I sobre la infanta, malgrat l’absolució, es manté una ombra de dubte, agreujada per la injusta pena de telediari, de la qual serà molt difícil que es desprengui.