Al contraatac

L'Ana i l'Antonio

Com ells, 90 famílies més esperen que algú desbloquegi la situació d'adopcions en països africans

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp37217253 files  this file photo taken on october 16  2011 shows somal170209112159

zentauroepp37217253 files this file photo taken on october 16 2011 shows somal170209112159 / TONY KARUMBA

L’Ana i l’Antonio somien que encara és possible. Fa molts anys que esperen aquest moment. L’instant en què, per fi, podran abraçar el seu fill. O la seva filla. No saben quina cara té. Encara no té nom. Ni coneixen la seva edat. Únicament poden imaginar-se la seva pell morena i els seus cabells arrissats. S’imaginen el seu somriure i dibuixen a la seva ment com seran els dies de la seva vida quotidiana quan per fi el tinguin a casa.

L’Ana i l’Antonio sempre van tenir clar que volien un fill nascut a l’Àfrica. Sempre van tenir clar que adoptar era una bella manera de complir els seus somnis i comprometre’s amb un continent que estimen. Fa ja més de cinc anys que van iniciar els tràmits per adoptar a Etiòpia. Sabien que el camí seria llarg i dur. Però no s’imaginaven que quan estiguessin tan a prop d’aconseguir-ho tot es truncaria.

M’explica l’Ana que el camí legal habitual és a través d’una empresa intermediària homologada per la Xunta de Galícia, la comunitat on viuen. Aquesta empresa ha de ser controlada i auditada pel Govern regional perquè ningú intenti treure profit d’una situació tan delicada. 

Per això, l’Ana i l’Antonio no entenen que ara Adiss Galicia (així es diu l’empresa) els demani una quantitat enorme de diners no prevista i que no saben a què serà destinada. «Ens han demanat 15.000 euros més». «D’aquests», diu l’Ana, «7.000 són per a la supervivència de la mateixa empresa i els altres 8.000 euros els volen en concepte de donatiu sense especificar».

El preu de la decència

Ana assegura que ells ja no pagaran més diners. Aquesta parella assumeix el risc de quedar-se totalment fora del procés malgrat haver esperat tant. Ella m’explica que el seu marit, l’Antonio, té clar que en el futur no vol dir-li al seu fill que va fer coses poc decents per aconseguir tenir-lo a casa. «És un mercadeig. Ens demanen ara tots aquests diners després del que ja hem pagat. I ¿després què?», es pregunta l’Ana. Una decència que pot sortir-los molt cara. 

Notícies relacionades

La Xunta assegura que no hi ha motius per expedientar l’empresa intermediària malgrat les peticions extra de diners. Els afectats volen que el seu Govern els doni una resposta i analitzi els casos de manera individualitzada. Hi ha massa en joc. I el temps corre en contra seu perquè en alguns tipus d’adopcions l’edat dels pares penalitza.

Dilluns que ve s’acaba el termini perquè l’Ana i l’Antonio prenguin una decisió. I el seu cas no és únic. 90 famílies gallegues més esperen que algú desbloquegi l’actual situació d’adopcions en països com Etiòpia i Burundi. 90 famílies que, com l’Ana i l’Antonio, esperen deixar de somiar i tenir els seus fills ja a casa.